in

A munkaerőhiányon is javít a kórházfejlesztés

További fizetésemelésekre és átfogó HR-stratégiára is szükség van ahhoz, hogy a főváros egészségügyének idén megkezdett átfogó fejlesztése nyomán megújuló, illetve megépülő kórházakban a jövőben legyen elegendő orvos és ápoló

További fizetésemelésekre és átfogó HR-stratégiára is szükség van ahhoz, hogy a főváros egészségügyének idén megkezdett átfogó fejlesztése nyomán megújuló, illetve megépülő kórházakban a jövőben legyen elegendő orvos és ápoló – hangzott el egy szakkonferencián. Mint lapunk megírta, jó esély van arra, hogy a jövő év novemberére előirányzott béremelést már 2018 első harmadában megkapják a szakdolgozók.

Azon túl, hogy az elmúlt években az uniós források felhasználására vonatkozó korlátozás miatt alig jutott pénz a központi régió egészségügyi intézményeinek megújítására, sok érv szól amellett, miért van szükség a fővárosi és Pest megyei kórházak átfogó fejlesztését szolgáló Egészséges Budapest programra (EBP). Stubnya Gusztáv, az EBP szolgáltatásfejlesztési igazgatója egy tegnapi szakmai konferencián ezek közül többet is felsorolt: a leromlott infrastruktúrát, az intenzív technológia fejlődését, valamint a döntően a társadalom elöregedésével összefüggő, megváltozott társadalmi igényeket.

Felhozott azonban egy ritkábban hallott indokot is, ez pedig a humán erőforrás mind komolyabb hiánya. Az orvosi és ápolói kar folyamatos elöregedése, az utánpótlás hiánya és a mérséklődő, ám továbbra is érezhető, az ágazatot súlyosan érintő elvándorlás miatt jelentős humánerő-krízis alakult ki.

Az olyan speciális szakmákban, mint a mellkas- vagy az érsebészet, már most is rendkívül súlyos a szakemberhiány, idén nyáron például az ország egyik legnagyobb egészségügyi intézménye, a Honvédkórház nem tudott folyamatos érsebészeti ellátást biztosítani – jelezte Stubnya Gusztáv.

Mindezek miatt nyilvánvaló, hogy a jelenlegi széttagolt, „mindenhol mindenfajta ellátás van” kórházi struktúra nem tartható fenn, ezért is gondolkodtak a főváros egészségügyének megújítása során centrumkórházakban és hozzájuk csatlakozó társkórházakban.

Az EBP fejlesztési igazgatója úgy fogalmazott: jelenlegi számításaik szerint annyi orvos és nővér biztosan lesz, hogy a szuperkórházakat fel tudják tölteni, de az már most látszik, hogy a kisebb létszámú speciális szakmákban nem lesz elegendő szakember. Ezért – mint Stubnya Gusztáv elmondta – az Egészséges Budapest program részeként készül egy humánerőforrás-program is, amelyben azonban olyan dilemmát is fel kellene tudni oldani, mint hogy miként tudnak úgy pluszforrást biztosítani a fővárosban dolgozó orvosok, ápolók megtartására, képzésére, hogy ne szívjanak el munkaerőt vidékről, és ezzel ne veszélyeztessék a vidéki intézmények működését.

A konferencia résztvevői közül többen úgy nyilatkoztak lapunknak, hogy megoldást csak az egészségügyiek további érdemi fizetésemelése jelenthet. Ennek fontos eleme lehet, hogy – mint lapunk megírta – előre hozzák a szakdolgozók jövő év novemberére előirányzott béremelését, és a nyolcszázalékos növelést már 2018 első harmadában megkapják a szakdolgozók.

(Haiman Éva, magyaridok.hu)

Apáti Bence: Néhány szót a Mindenszóhoz!

Lengyelország olyan EU-t akar, amelyben nem cenzúrázzák a kereszténységet – Ennek az EU-nak már annyi