in ,

A libsi média kormánygépek vásárlásáról hazudott – nem kormánygépek – íme a valóság

A Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program alapvető és egyik meghatározó eleme a nemzeti alapokon nyugvó légiszállító képesség helyreállítása.

Nem kormánygépeket vesz a Magyar Honvédség

 

A Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program alapvető és egyik meghatározó eleme a nemzeti alapokon nyugvó légiszállító képesség helyreállítása. Ennek tükrében nem a kormány, hanem a Magyar Honvédség számára történik gépbeszerzés katonai, honvédelmi feladatokra, illetve szükség – vészhelyzet, természeti katasztrófa – esetén állampolgárok szállítására.

Mindez nem újdonság, már szeptember 29-én a Honvéd Vezérkar főnöke egy interjúban bejelentette, hogy lecserélik az elöregedett, korszerűtlen és gazdaságosan már nem fenntartható AN-26-osokat. A tervek szerint 2018. első negyedévében megjelenhetnek az első – használt, de korszerű és megfelelő képességekkel rendelkező – szállító repülőgépek, amelyek hadrendbe állhatnak.

A Magyar Honvédség feladatrendszere sokrétű. Az alaprendeltetésén túl a hazai és nemzetközi kiképzési és felkészülési, illetve a NATO és EU szövetségesi, missziós külszolgálati feladatokat kell ellátnia, mindemellett katasztrófaelhárítási és -kezelési, valamint esetlegesen humanitárius vagy egyéb rendkívüli helyzetek kezelése során is fel kell lépnie a civil lakosság biztonsága érdekében. E sokrétű feladatrendszert szolgálja a haderő képességeinek egyik fontos és meghatározó eleme, a megfelelő színvonalú légi szállítókapacitás is. Erre a képességre szükség lett volna olyan esetben is, mint az Irma hurrikán miatt Saint Martin szigetén rekedt magyar állampolgárok evakuálása, de ennek hiányában megfelelő repülőgépet kellett bérelni.

Egy komoly államnak – mint amilyen Magyarország is – rendelkeznie kell ilyen képességekkel. A jelenleg rendszerben álló An 26-osok cseréjére azért van szükség, mert eljárt felettük az idő. Hatótávolságuk tekintetében nem képesek minden esetben kielégíteni a honvédség igényeit. A kor kihívásai, a feladatok korszerűbb, rugalmasabban, széleskörűen felhasználható eszközöket igényelnek, amelyek a világszínvonalat képviselik. A fejlesztés természetszerűleg kiterjedhet a nemrég még esetlegesen polgári légi forgalomban közlekedett, ennek megfelelő műszaki-technikai állapotú eszközök beszerzésén túl, azok katonai, szakmai igényeknek megfelelő átalakítására is.

A honvédelmi tárca alapvető célja az, hogy a program keretében rendelkezésre álló összeget ésszerűen használja fel. Egy racionális és átgondolt cselekvési program megvalósításával kívánunk előrelépni a haditechnika modernizációjával, szem előtt tartva Magyarország és a magyar emberek biztonságának garantálását, a nemzetközi kötelezettségvállalásaink teljesítését. A fejlesztési projektek megvalósításával biztosítani tudjuk, hogy felzárkózzunk szomszédainkhoz, illetve megfeleljünk a nemzeti és nemzetközi elvárásoknak.

A légi szállítóképesség megújítása  a  Zrínyi 2026 programnak szerves része és egyben egyik kiemelt prioritása. A honvédelmi tárca költségvetése növekedni fog. A magyar kormány döntésének megfelelően 2024-re a honvédelmi költségvetés GDP-arányosan – a terveknek megfelelően – eléri a két százalékot. Ezzel szoros összhangban a Zrínyi 2026 program megvalósításával együtt jól átgondolt, ütemezett módon történnek majd olyan beszerzések, amelyek fejlesztéseket és modernizációs célokat szolgálnak annak érdekében, hogy a tízéves ciklus végére az ország hadereje és ezzel együtt a magyar katonák a kor színvonalán álló haditechnikai eszközökkel legyenek felszerelve.

(Honvédelmi Minisztérium)

(www.kormany.hu)

(A kép csak illusztráció)

Váratlan látogatás – Simicskó István honvédelmi miniszter meglátogatta a határon szolgáló katonákat

A hülye Hadházy Ákosnak, szeretettel