in

A lengyelek teljesen megbuggyantak – Lengyel kormányfő: nem fogjuk végignézni, hogy Ukrajnát halálra véreztetik

„Vajon a németek addig akarják raktáron tartania Leopard 2-ket, amíg Oroszország Berlin ajtaján kopogtat?” – tette fel a kérdést Mateusz Morawiecki.

Ha Németország nem hajlandó „beszállni”, akkor Lengyelország más partnereket fog találni, hogy Leopard 2 harckocsikat szállítson Ukrajnának – idézte a Politico Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnököt, aki azzal vádolta Berlint, hogy késlekedik Kijevnek a megszálló orosz erőkkel szembeni támogatásában.

Nem fogjuk passzívan nézni, ahogy Ukrajna elvérzik”

– hangsúlyozta Morawiecki. Megjegyzései a heves vita közepette hangzottak el arról, hogy küldjenek-e német gyártmányú harckocsikat Ukrajnának. Kijev azért kérte a fegyvereket, hogy felújítsa az Oroszország elleni offenzíváját, és így próbálja visszafoglalni az elfoglalt területeket.

Németország vonakodik

Németország vonakodását fejezte ki a tankok küldésével kapcsolatban anélkül, hogy az Egyesült Államok ugyanezt tenné, mivel a konfliktus eszkalálódásától tart. Berlin vétójoggal is rendelkezik a fegyverek újrakivitele felett bármelyik szövetségesétől. Boris Pistorius német védelmi miniszter tagadta, hogy blokkolná a szállításokat.

Nagyon szoros párbeszédet folytatunk ebben a kérdésben nemzetközi partnereinkkel, mindenekelőtt az Egyesült Államokkal”

– mondta a tárcavezető. Morawiecki korábban úgy nyilatkozott, hogy kész a Leopard-szállításokat Berlin jóváhagyása nélkül is folytatni. „A háború itt és most van. (…) Vajon a németek addig akarják raktáron tartani őket, amíg Oroszország legyőzi Ukrajnát és kopogtat Berlin ajtaján?” – tette fel a kérdést Morawiecki.

 

(mandiner.hu)

Üzenet a Fidesz frakciónak: tudni szeretnénk, hogy bogár van-e a kajánkban – Törvényt szeretnénk róla!

Agyhalál: „Sztárjkra” hívott Kunhalmi Ágnes