in

A kormány durván szigorít – Akár örökre is eltilthatják a gyerekektől a pedofilokat

Tárgysorozatban van, és a jövő héten kezdi el tárgyalni az Országgyűlés azt a módosító javaslatot, amely a gyermekek védelme érdekében – különös tekintettel a pedofil-bűncselekményekre – szigorítaná a Btk-t.

Tárgysorozatban van, és a jövő héten kezdi el tárgyalni az Országgyűlés azt a módosító javaslatot, amely a gyermekek védelme érdekében – különös tekintettel a pedofil-bűncselekményekre – szigorítaná a Btk-t. A Selmeczi Gab­riella, Répássy Róbert és Németh Szilárd fideszes képviselők által jegyzett módosító javaslat szerint az a személy, aki 18 év alatti gyermek ellen követett el nemi erkölcs, illetve a nemi élet szabadsága elleni bűncselekményt, véglegesen eltiltandó minden olyan foglalkozás gyakorlásától, amely azzal jár, hogy gyerekek vannak rábízva. A dokumentum szerint végleges eltiltás vonat­kozna a gyermekfelügyeletre, -nevelésre, -gondozásra, illetve -gyógykezelésre. A módosítás értelmében ugyanígy eltiltják foglalkozásuktól azokat a szexuá­lis bűnözőket, akik a gyerekkel ha­talmi vagy befolyási viszonyban vannak.

A módosító javaslat általános indoklása szerint a Fidesz kiemelt figyelmet fordít a gyermekek védelmére. „Ezeknél a különösen visszataszító, gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekményeknél mind az elrettentés, mind pedig a fokozott védelem a társadalom egészének egyetértésével találkozik” – írják a beterjesztők, akik szerint a pedofil szexuá­lis ragadozóknak a munkájuktól való eltiltás erősíti a törvény elrettentő erejét és a kiszolgáltatott gyermek védelmét is.

Fotó: 123RF

A kicsiknek fokozott védelemre van szükségük

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetőjeként a szeptember 12-i frakcióinfón a végleges eltiltásról szóló módosítás mellett úgy érvelt: „eddig a bün­tető törvénykönyvben ez a bírói mérlegelés körébe tartozott”, azonban az elmúlt időszak tapaszta­lata azt mutatta, hogy a gyermekek fokozott védelme megköveteli ezt a módosítást. A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy a korábbi szabályozás lehetőséget teremtett a bűnismétlésre. A módosítás egyik legnagyobb vihart kavart előzménye a bicskei gyermekotthonban történt eset. Az intézmény vezetője a vád szerint éveken át zaklatott több rábízott fiatalkorút.

Amennyiben az Országgyűlés megszavazza a törvénymódosítást, az legkorábban december 1-jén léphet hatályba.

 

(magyaridok.hu)

 

 

Figyu Berni, utazz el nyugatra – Szél Bernadett akkor hiszi el, hogy létezik a Soros-terv, ha látja

Ösztöndíjak adómentességét kezdeményezi Rétvári Bence