in ,

A Kedves Vezető és Trump is megérkezett Szingapúrba

Megérkezett a szingapúri nemzetközi repülőtérre Kim Dzsong Un észak-koreai vezető gépe vasárnap

Kim és Trump is megérkezett Szingapúrba

 

Megérkezett a szingapúri nemzetközi repülőtérre Kim Dzsong Un észak-koreai vezető gépe vasárnap – adta hírül a helyi média. Kim a kínai légitársaság repülőgépén utazott, amely közép-európai idő szerint fél 9 után ért földet a Csangi reptéren. Az észak-koreai vezetőt a St. Regis Hotelbe vitték, ahol küldöttsége megszáll. Donald Trump amerikai elnök repülőgépe délután szállt le a délkelet-ázsiai városállamban.

 

Szingapúr szerepe bevonul a történelembe, ha sikeres lesz a csúcstalálkozó Trumppal

– jelentette ki Kim megérkezését követően.

Az észak-koreai vezetőt kíséretével a nap folyamán Li Hszien Lung szingapúri miniszterelnök fogadta az elnöki palotában. A phenjani rezsim vezetőjét a húga, Kim Jo Dzsong, valamint Kim Jong Csol, az észak-koreai állampárt központi bizottságának alelnöke, Kim Szu Gil, a hadsereg politikai bizottságának vezetője, illetve Ri Jong Ho külügyminiszter is elkísérte. A találkozón Kim megköszönte Szingapúrnak, hogy magára vállalta a házigazda szerepét.

Li Hszien Lung, akit a The Straits Times című napilap idézett, reményét fejezte ki, hogy az Észak-Koreával folytatott kereskedelem ismét fellendül, amint a kommunista állammal szemben elrendelt ENSZ-szankciókat eltörlik.

Vannak lehetőségek, de ez időbe fog telni

– mondta a városállam kormányfője. Szingapúr Észak-Korea hetedik legfontosabb kereskedelmi partnere volt, de tavaly a világszervezet büntetőintézkedéseivel összhangban megszakította a gazdasági kapcsolatokat.

TRUMP IS MEGÉRKEZETT

Időközben Donald Trump repülőgépe is leszállt Szingapúrban. Az Air Force One fedélzetén az amerikai elnököt elkísérte Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó, John Kelly, a Fehér Ház kabinetfőnöke és Sarah Huckabee Sanders fehér házi szóvivő is. A városállam külügyminisztériumának tájékoztatása szerint Trump hétfőn készül tárgyalni Li Hszien Lunggal. Az amerikai elnök még Kanadában arról beszélt újságíróknak, hogy bármilyen megállapodás Kimmel a „pillanat hatása alatt” fog létrejönni, amivel csúcstalálkozójuk bizonytalan végkimenetelére utalt.

A phenjani vezető június 12-én találkozik Trumppal a Sentosa szigetén található Capella Hotelben. A történelmi jelentőségű összejövetelen először ül tárgyalóasztalhoz hivatalban lévő amerikai elnök az észak-koreai vezetővel. A megbeszélés központi témája a Koreai-félsziget atommentesítése lesz, amelynek egyik első lépése, hogy Phenjan feladja atomprogramját.

A tárgyalások ütemtervét ismerő egyik névtelenséget kérő tisztségviselő szerint a keddi találkozó Kim és Trump között helyi idő szerint reggel kilenc órakor kezdődik. Az illetékes szerint az észak-koreai vezető helyi idő szerint még aznap délután kettő órakor készül elhagyni Szingapúrt. Hozzáfűzte: Kim elutazásának terve még nincs kőbe vésve.

MTI

(pestisracok.hu)

Lop a kormány, mi? – Visszatért magyar tulajdonba a szatmárnémeti Pannonia szálló

AGYHALÁL – A libsik most a Dr. Oetkert vádolják szexizmussal