in

A kábszi rossz – A fiatalok kétharmada szigorítaná a kábítószerekkel kapcsolatos törvényi szabályozást

Az Ifjúságkutató Intézet felmérése szerint a nemzedéki problématérkép ötödik legjelentősebb eleme a drogok, kábítószerek és az alkohol elterjedése volt.

A 15–29 éves magyarországi fiatalok komoly nemzedéki problémának tartják a kábítószerek elterjedését, illetve, ha a szabályozás szigorítása vagy enyhítése lenne a kérdés, egyértelműen az előbbi pártján áll a többség – derült ki az Ifjúságkutató Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásából, amelyet múlt pénteken mutattak be a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Tas vezér utcai központjában. 

 

– Az intézet 2023. év elején publikált jelentésében a nemzedéki problématérkép ötödik legjelentősebb eleme a drogok, kábítószerek és az alkohol elterjedése volt. A megkérdezett 15–29 évesek öt százaléka tartja ezt nemzedéke legégetőbb problémájának; a kábítószerek elterjedése, az említések arányát és a rangsort tekintve, hasonlóan szerepelt az elmúlt évtized kutatásaiban

 

– mondta Székely Levente, az Ifjúságkutató Intézet igazgatója.

 

 

 

Hozzátette: legfrissebb felmérésükben azt vizsgálták, mit gondolnak a fiatalok, manapság mennyire lehet egyszerűen hozzájutni valamilyen kábítószerhez. A megkérdezettek 13 százaléka gondolja, hogy nagyon könnyen, további 31 százalék pedig, hogy könnyen képes lenne drogot szerezni, ha akarna. Ugyanerre a kérdésre 2016-ban még 13 százalék válaszolta, hogy nagyon könnyen és további 23 százalék, hogy inkább könnyen hozzá tudna jutni valamilyen kábítószerhez, ha akarna. – Jellemzően a 20–24 évesek azok, akik egyszerűbbnek ítélik meg a hozzáférés esélyét, illetve a Dél-Alföld és Észak-Magyarország régióiban élő fiatalok – mondta Székely Levente.

 

– Lelki szempontból a drogok használata nem más, mint a megküzdés hirtelen, rossz formája, amely hosszú távon tovább rontja az idegrendszer reakcióképességét. Bizakodásra adhat viszont okot, hogy a magyar fiatalokban továbbra is ott van az értékorientáltság, az identitás maga stabil

 

– emelte ki Hal Melinda, a Tanuláskutató Intézet vezető kutatója, klinikai szakpszichológus.

Az eseményt szervező Drogkutató Intézet stratégiai igazgatója, Molnár István Jenő hangsúlyozta, a szigorítás támogatottsága azt jelzi, hogy a fiatalok az őket érintő megannyi szorongás (COVID, háború, gazdasági helyzet stb.) ellenére sem a kábítószerekben látják a kiutat, illetve még kevésbé szeretnék azt mindenki számára elérhetővé tenni.

 

– Mintha képesek lennének megtartani józanságukat a ma jellemző legalizációs és egyéb fogyasztásra ösztönző trendek médiában történő folyamatos promotálása ellenére is

 

– tette hozzá.

A kábítószerek törvényi szabályozásával kapcsolatban Székely Levente kiemelte: friss adataik szerint a fiatalok kétharmada szigorításpárti. Arra a kérdésre ugyanis, hogy „Ön inkább szigorítaná vagy enyhítené a kábítószerekkel kapcsolatos törvényi szabályozást” 30 százalék válaszolt úgy, hogy jelentősen, további 38 százalék inkább szigorítaná, ezzel szemben 21 százalék inkább, 4 százalék pedig jelentősen enyhítené. A fiatalok meglehetősen határozottan foglaltak állást a kérdésben, mindösszesen 7 százalékuk nem tudott vagy nem akart válaszolni – hangsúlyozta.

Korábban lapunk beszámolt róla, hogy eközben a balliberális oldal szereplői a rendszerváltás óta a könnyűdrogok legalizálása mellett áll ki. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt Million Marijuana March címmel a napokban tartott rendezvényt a Madách téren a marihuána legalizálása, valamint „egy okos drogpolitika” érdekében.

 

 

(magyarnemzet.hu)

 

 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

Teljesen szétrohad az EU – Újabb ügyben nyomoznak a brüsszeli korrupciós botrány főszereplője után

A magyarországi baloldal ork-kohójában régebben vagy újabban kikelt valamennyi szörnyszülött magából kivetkőzve üvöltötte, hogy „elegünk van!”