in ,

A Jobbik pánikrohamot kapott – Válságstáb a Jobbikban a félmilliárdos ügy miatt

A párt válságstábot hívott össze a büntetés mértéke miatt

Válságstáb a Jobbikban a félmilliárdos ügy miatt

 

A Jobbik plakátcégekkel kötött szerződései, számlái, illetve egyéb dokumentumok alapján vizsgálta az Állami Számvevőszék a párt idei év első felére vonatkozó gazdálkodását. Az összesen 660 millió forintra rúgó büntetés kapcsán Vona Gábor pártelnök a Hír TV-ben jelentette be, hogy lakosság körében gyűjtenek a 2018-as választási kampányra, ezzel együtt azt fontolgatja, hogy utcára viszi az embereket.

 

 

endkívüli elnökségi ülést tartott tegnap a Jobbik, miután az Állami Számvevőszék (ÁSZ) komoly, 331 millió forintos bírságot szabott ki a pártra. A szervezet által folytatott vizsgálat szerint ugyanis ennyi nem pénzbeli vagyoni hozzájárulást fogadott el a Jobbik jogi személyektől.

A tizenöt napos befizetési határidővel kiszabott büntetésen túl ráadásul – a törvényi előírásoknak megfelelően – az államkincstár ugyanekkora összeggel csökkenti a párt költségvetési támogatását. Az összesen 660 millió forintra rúgó büntetés szemlátomást megrendítette a pártot, Volner János frakcióvezető szerdán azt mondta: nem tudják kifizetni a kiszabott büntetést, így egyelőre azt sem tudják, hogy részt tudnak-e venni a jövő évi választásokon.

Fotó: Bach Máté

A számvevőszék szerint az összeg a plakátszerződésekben szereplő különbségekkel egyenlő

Az ellenzéki oldalon természetesen vitatják az ÁSZ döntését, amely szerintük a kormány megrendelésére cselekedett. A Jobbik azzal védekezik, hogy a számvevőszék úgy állapított meg büntetést, hogy nem tekintette meg a párt gazdálkodására vonatkozó dokumentumokat, azokat nem volt hajlandó átvenni a gazdasági igazgatótól.

Lapunk érdeklődésére Horváth Bálint, az ÁSZ munkatársa azt hangsúlyozta: a félreértés abból fakad, hogy a nyilatkozók két, egymástól független dolgot kevernek össze. – Egyfelől indult egy átfogó, minden pártra kiterjedő, 2015–16-os időszakra vonatkozó ellenőrzés, amelynek adatszolgáltatási határideje október 3-án lejárt. Tekintettel arra, hogy a Jobbik nem tett eleget adatszolgáltatási kötelezettségének, az ÁSZ az ügyészséghez fordult.

A hatóság nyomozást rendelt el, amelyet most újabb három hónappal meghosszabbított – idézte fel Horváth Bálint, aki leszögezte, ennek semmi köze a szervezet tegnap kiadott jelentéséhez. – Októberben hatósági bejelentés érkezett hozzánk a Jobbik 2017 első felében kötött plakátkampányával kapcsolatban. Megvizsgálva a bejelentéshez csatolt dokumentumokat, az ÁSZ a Jobbik esetében kiterjesztette a vizsgált időszakot ez év első felére. Az ellenőrzés alapját a Jobbik plakátcégekkel kötött szerződései, számlái és egyéb iratok képezték, amelyek az ÁSZ birtokában vannak – közölte Horváth Bálint, aki úgy fogalmazott: a 331 millió forintos bírság kiszabása nem hasra ütéssel történt, ez az összeg a különbözet a piaci ár és a Jobbiknak felszámolt díj között.

A lakosság körében gyűjt pénzt a Jobbik a 2018-as választási év költségeire – jelentette be Hír TV műsorában Vona Gábor. Az elnök a bírság kapcsán egyebek mellett arról értekezett: elképzelhetőnek tartja, hogy utcára viszik az embereket, mert szerinte most már szabadságharcot kell folytatniuk. Vona személyeskedő hangnemben üzent Orbán Viktornak, és elsöpréssel, elszámoltatással fenyegette meg a miniszterelnököt.

Hogy jogilag mit tehet a Jobbik, arra egyértelmű szabályok vannak. Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója közölte: noha a Jobbiknak tizenöt nap áll rendelkezésére ahhoz, hogy észrevételezze a hivatal jelentéstervezetét, az ÁSZ döntését nem vitathatja, legfeljebb észrevételeket tehet, és ezeket a szervezet figyelembe veheti.

– Ha a Jobbik úgy dönt, hogy nem fizeti ki a 330 millió forintot, a számvevőszék bírósági úton hajthatja be, azonban arra még nem volt példa, hogy bármely párt elfogultsággal vádolta volna meg a szervezetet – jelentette ki Kovács István. Ismert, a Jobbik jövő évi költségvetési támogatását ugyanekkora összeggel csökkenti a Magyar Államkincstár, ami a gyakorlatban azt jelenti, a párt jövőre az előírt 475,8 millió forint helyett csak 145,8 millió forintra lesz jogosult.

(Gabay Dorka, magyaridok.hu)


Nocsak! – Az egészségügyben dolgozók is kaphatnak egyszeri plusz juttatást Karácsony előtt

Soros-csicskák betámadták Magyarországot Brüsszelben – Szijjártó helyt állt – ÖSSZEFOGLALÓ