in

A gazdák az elmúlt évek sikereire szavaztak – Mind a 19 megyében nyert a Magosz és szövetségeseinek listája az agrárkamarai választásokon

Mind a 19 megyében nyert a Magosz és szövetségeseinek listája az agrárkamarai választásokon.

Kamarai igen az összefogásra

A gazdák az elmúlt évek sikereire szavaztak
Mind a 19 megyében nyert a Magosz és szövetségeseinek listája az agrárkamarai választásokon. A köztestület elnöke szerint a kimagasló eredmény azt bizonyítja, hogy az elmúlt években jó munkát végeztek, és az elkövetkező évekre is jelentős felhatalmazást kaptak a tagságtól.

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) fölényes győzelmével zárult a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei küldöttválasztása. A szervezet jelöltjei mind a 19 megyében meggyőző eredménnyel végeztek az első helyen. Az előzetes eredmények szerint a leadott több mint 45 ezer érvényes szavazat 88,36 százalékát a Magosz és szövetségeseinek listája kapta. Idén az előző kamarai választásoknál is több, 17 szakmai szervezet csatlakozott a Magoszhoz, így az összefogás listája gyakorlatilag a teljes magyar agrár-élelmiszeripart lefedte.

A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) 9 megyében mérette meg magát, a szervezet 5311 szavazatot kapott a november 3-i választásokon. Országosan 47 394-en járultak az urnákhoz, 45 563 szavazat volt érvényes. A részvételi arány 13,13 százalékos volt, ami jóval magasabb a 2013-as eredményél. Akkor a voksolásra jogosultak alig hét százaléka vett részt a kamarai választásokon.

Győrffy Balázs, az agrárkamara elnöke az eredményeket ismertetve elmondta: óriási felhatalmazást kaptak a tagságtól a következő öt évre. – Ez az eredmény minden bizonnyal az elmúlt időszakban végzett munkának köszönhető – értékelte a választások végeredményét a távirati irodának adott nyilatkozatában. Az elnök rámutatott arra, hogy a 13,13 százalékos arány európai uniós szinten is kiemelkedőnek számít. Lengyelországban például a gazdálkodók mindössze 2,8 százaléka vett részt a kamarai választásokon. Győrffy Balázs ugyanakkor felhívta a figyelmet arra: azokat is képviselni akarják, akik otthon maradtak vagy nem a Magosz listájára voksoltak.

Fotó: Kurucz Árpád

A hazai agrárium növekedése az egyik legmagasabb volt az Európai Unióban

A gazdák egyértelműen az elmúlt évek sikereire, az összefogásra, valamint a vidék következetes és folyamatos támogatására szavaztak a NAK küldöttválasztásán, a baloldali pártok által támogatott MOSZ pedig súlyos vereséget szenvedett – ezt a Földművelésügyi Minisztérium (FM) közölte szombaton.

Az agrártárca szerint a Magosz magabiztos sikere bizonyítja, hogy a szervezet az elmúlt öt évben jól bevált, professzionálisan működő érdekképviseleti rendszert alakított ki, amely sikeresen képviseli a gazdák, gazdálkodók érdekeit, képes együttműködni az agrárium különböző szereplőivel, így többek között az FM-mel. A minisztérium közleménye szerint a kamarával és a Magosszal folytatott együttműködésük nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az elmúlt években a magyar agrárium komoly eredményeket mutatott fel, növekedése az egyik legjelentősebb volt az EU-ban.

Az Országos Kamarai Választási Bizottság a tervek szerint ma ül össze és hirdeti ki hivatalosan az agrárkamarai választás eredményét. Az alakuló megyei küldöttgyűléseket 2017. november 23. és 25. között tartják, ahol a megyei küldöttek megválasztják az országos küldötteket és a megyei tisztségviselőket. Az alakuló országos küldöttgyűlésre a tervek szerint 2017. december 20-án kerül sor.

(magyaridok.hu)

Bayer Zsolt: Toronyórák, zsebórák

Lázár durván leoltotta a Jobbikos képviselőt