in ,

A bolgár Dobrev mára elfelejtette, hol kezelték a beteg férjét

A BALOLDAL ÉVEK ÓTA CSAK POLITIKAI ESZKÖZT LÁT A MAGYAR EGÉSZSÉGÜGYBEN

Életmentő vagy az életminőséget jelentős mértékben javító terá­piák és kezelések váltak elérhetővé Magyarországon az utóbbi években. Ezenkívül a kormány soha nem látott mértékű béremelést valósított meg a közegészségügyi ellátásban, és törvényt alkotott a hálapénz kivezetésére. Mindezek ellenére a baloldali ellenzék tovább szapulja a kormányt, pedig az ő országlásuk idején került válságos helyzetbe az egészségügy.

 

 

Nemzetközi élvonalba került a magyarországi génterápiás szemészet

– adta hírül Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem (SOTE) rektora.

Az orvosi egyetem a régióban szinte egyedülálló, szemészeti génterápiás kezelőcentrum minősítést kapott. Így lehetővé vált egy teljes vakságot okozó genetikai hátterű szembetegség kezelése a legújabb, világszínvonalú génterápiának köszönhetően.

Úgy látszik, akadnak olyan politikusok, akik az ehhez hasonló fejlesztésekről a hazai egészségügyben vagy nem vesznek tudomást, vagy inkább elhallgatják a tényeket.

 

 

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) Európai Parlamentbe delegált képviselője nemrég bejegyzést tett közzé Facebook-oldalán, melyben figyelmen kívül hagyta az utóbbi évek történelmi léptékűnek mondható egészségügyi változtatásait. Gyurcsány Ferenc felesége elismételte a baloldal gyakran hangoztatott vádjait az orvoshiányról, a kezelések elmaradásáról és arról, hogy „az egészségügy már rég nem működik”. Itt megjegyeznénk:

elég visszatetsző a magyar betegellátás totális csődjéről hallani panaszkodni azt a Dobrev Klárát, aki férjével tavaly ősszel még a szicíliai közös üdülésüket megszakítva is inkább visszarepült Magyarországra, hogy a „nem létező” hazai orvosok és a „nem működő” magyar kórházi ellátás révén végezzék el Gyurcsány Ferenc vakbélműtétjét.

Annyi bizonyos, hogy az elmúlt évtizedekhez képest az utóbbi években forradalminak nevezhető változások és fejlesztések zajlottak a magyarországi egészségügyben. A legfontosabbnak talán az orvosok és az egészségügyi dolgozók többlépcsős, kiemelkedő mértékű béremelése tekinthető.

Amíg 2010-ben, tehát a Gyurcsány–Bajnai-kormány regnálásának végén egy húsz éve a pályán lévő orvos alig 165 ezer forintot keresett, most 1,35 millió forint körüli alapbér illeti meg.

Egy 4–6 éves jogviszonnyal rendelkező ápoló csupán 160 ezer forintot kapott 2010-ben, míg idén több mint félmillió forint érkezik a számlájára.
Gyurcsányné arról sem ejtett szót, hogy beteg és orvos egyaránt jól járt a hálapénz kivezetésével, melyet Orbán Viktor kormányának törvényalkotása tett lehetővé.

Az évtizedeken keresztül az egészségügyi rendszer rákfenéjének tartott korrupcióforrást szigorú büntetéssel sújtja a törvény mind a hálapénzt adó, mind az azt elfogadó oldaláról. A törvény értelmében ugyanis az egészségügyi dolgozó három évig, beteg vagy hozzátartozó pedig egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A bűncselekmények felderítésére a Nemzeti Védelmi Szolgálat folytathat le megbízhatósági vizsgálatot az egészségügyi dolgozók esetében.

A hatóság közölte, hogy minden hálapénzzel összefüggő bejelentést megvizsgálnak, és sokszor maguk az egészségügyi dolgozók tájékoztatják őket korrupciógyanúról. Tavaly 42 esetben indítottak eljárást hálapénz miatt a hivatalos adatok szerint.

Emellett a szándékos bűncselekmények elkövetése munkajogi következményekkel is jár. Az elkövető munkaviszonya azonnali hatállyal megszűnik, majd hosszú évekig nem helyezkedhet el a közellátásban.

Dobrev Klára az egészségügyi fejlesztésekről sem beszélt. Se szeri, se száma az utóbbi években átadott legkorszerűbb technológiájú CT és MRI diagnosztikai eszközöknek, valamint a daganatos betegeket segítő kezeléseknek.

Példa erre a rosszindulatú hasnyálmirigy-daganat egyik típusát gyógyító izotópos kezelés meghonosítása. Idéntől nálunk is elérhető az a gyógymód, melyért korábban a betegeknek a svájci Bázelbe kellett utazniuk.

 

 

(Molnár János, magyarnemzet.hu)

 

 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

 

 


ÚJ! Kövess minket a Twitteren is!
Twitter Logo Vector Art, Icons, and Graphics for Free Download

 


Támogasd munkánkat egy lájkkal! Köszönjük!

Kötter kiakadt: mit csinál az ellenzék vezére az energiaválság idején? „Játszunk, beszélgetünk, főzünk” – mondta Gyurcsány

Ha az ember az ellenzék legfantáziadúsabb Orbán-pocskondiázásaira kíváncsi, Vásárhelyi Mária kirohanásai közt szemezget