in ,

A bezzegország – Románia összeomlóban: koronavírusos betegek jöhetnek Magyarországra

A koronavírus-járvány miatt nemzetközi segítséget kérő Románia arról tárgyalna, hogy a súlyos betegeit Magyarországon ápolják

A koronavírus-járvány miatt nemzetközi segítséget kérő Románia arról tárgyalna, hogy a súlyos betegeit Magyarországon ápolják – írja hivatalos bukaresti forrásokra hivatkozva a G4Media. Magyarország az egyedüli, amellyel a románok hasonló tárgyalásokat folytatnak – derül ki a cikkből.

 

Külügyminiszteri ajánlat

A tervek szerint a magyarországi kórházakba – kapacitásuk alapján – főként a határmenti megyékből szállítanának át betegeket – minderre Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tett ajánlatot két héttel ezelőtt. Úgy tudni – írja a Maszol –, hogy szerdán az Arad Megyei Sürgősségi Kórház már élt is az ajánlattal.

A koronavírus-fertőzötteknek fenntartott intenzív terápiás ágyak száma jelenleg 1486. Emellett országosan 123 tartalék intenzív terápiás ágy a Covid-19-betegek számára, amelyekből folyamatosan pótolják a kórházak szükségleteit:

jelenleg 1513 intenzív terápiás ágy foglalt.

Keleti szomszédunknál már több hete tombol a vírus negyedik hulláma. Romániában meghaladta a háromszázat szerdán az egy nap alatt elhunyt koronavírus-fertőzöttek száma, az újonnan diagnosztizált fertőzéseké pedig megközelítette az előző napi 15 ezres csúcsot.

A nagyvárosokban terjed a járvány

A stratégiai kommunikációs törzs szerdai jelentése szerint 328 koronavírusos beteg halt meg az utóbbi 24 órában, ami több mint kétszerese az utóbbi két hét átlagának.  Az újonnan diagnosztizált fertőzések száma (14 744) hatvan százalékkal múlja felül a kéthetes mozgóátlagot, tehát a járványgörbe még mindig meredeken emelkedik Romániában, a következő időszakban így még több fertőzésre és halálesetre lehet számítani. Romániában szerdán túllépte az 1 millió 300 ezret a járvány kezdete óta regisztrált fertőzések száma, és

a 38 ezret a halálos áldozatoké.

Továbbra is a nagyvárosokban és a körülöttük lévő agglomerációkban terjed a leggyorsabban a járvány: Bukarestben a lakosság 10,9, a fővárost övező Ilfov megyében és Temesváron a lakosság 11,3, Kolozsváron a lakosság 8,5 ezrelékénél mutatták ki a fertőzést az utóbbi két hétben. A fertőzöttségi listán az utolsó három helyet a székelyföldi megyék foglalják el: Hargita megyében 1,8, Kovászna megyében 1,9, Maros megyében pedig 2,7 ezrelék volt szerdán a kéthetes fertőzési ráta.  A Covid-kórházak országszerte megteltek, a súlyos állapotban lévő betegek órákig várnak a betegfelvételi osztályokon vagy a mentőautóban, hogy felszabaduljon egy hely az intenzív terápián.

(MTI nyomán)

 

(mandiner.hu)

 

 

Add tovább!

A megzsarolt kancellár – Kurz a migráció ellen foglalt állást, máris eljárás indult ellene, hűtlen kezelés vádjával – Videó

Így fejlődött a magyar egészségügy az utóbbi évtizedben