in ,

A baloldal szerint a Zóóóbán miatt emelkedett a benzin ára. Most brutálisan csökkenni fog, az ellenzék persze kussol, ilyenkor nincs Zóóbán

A 480 forintos üzemanyagár-sapkától ugyan még messze vagyunk, de az autósok számára jó hír, hogy a héten is csökken a benzin és a gázolaj ára, sőt jövő héten újabb áresésre lehet számítani a hazai kutakon – mondta el a Mandinernek Bujdos Eszter, a Holtankoljak.hu tulajdonos-ügyvezetője.

Bármi is történik a nemzetközi piacon, illetve a geopolitikában, legyen szó akár a bankszektorról, akár a háborúról, azonnal hatással van az olaj árára,

ezen keresztül pedig a magyarországi üzemanyagtarifákra is.

Ez a napokban is bebizonyosodott, szerdán ugyanis a brent típusú kőolaj hordónkénti ára egészen 72 dollárig csökkent, pedig a piaci szereplők alapvetően áremelkedést prognosztizáltak májusra, miután a kőolajtermelő országok a kitermelés csökkentéséről határoztak. Ám közben az Egyesült Államokban ismét csődbe ment egy bank, a First Republic, ami lefelé húzta az olajárakat is, mivel a félelmek újra eluralkodtak a piacon. „Látszik, hogy bármi történik a világpolitikában, arra az olaj reagál” – mondta Bujdos Eszter, a Holtankoljak.hu tulajdonos-ügyvezetője.

 

 

 

Az áprilisi átlagárakat még nem közölte a KSH, de az üzemanyagárak csökkenése, már február óta érződik.

 

 

A fogyasztók további üzemanyagár-csökkenésre számíthatnak

A szakember kiemelte: az autósok számára jó hír, hogy az említett nemzetközi okok miatt további üzemanyagár-csökkenésre lehet készülni. Így a pénteki áresés után – amikor a 95-ös benzin bruttó nagykereskedelmi ára 10, a gázolajé pedig 18 forinttal csökken – már a jövő héten tovább mérséklődhetnek a tarifák a kutakon, akár újabb 10 forinttal. Most péntektől, május 5-től a 95-ös benzin átlagára literenként 570, a gázolajé pedig 549 forint.

Arra a kérdésre, miszerint folytatódhat-e az a tendencia, hogy a gázolaj literenként körülbelül 20 forinttal olcsóbb a benzinnél, Bujdos Eszter azt válaszolta: bár manapság nagy jóslatokba senki nem mer bocsátkozni, szerinte hosszabb távon nem valószínű, hogy erre kell berendezkedni, sokkal inkább

a két üzemanyagtípus közel azonos ára feltételezhető a jövőben.

Európai szinten egyébként elsősorban az aktuális készlet mennyisége hat a benzin és a gázolaj ára közti különbségre.

Mennyit tankolnak a magyarok, mióta megszűnt a benzinársapka?

A Holtankoljak.hu tulajdonos-ügyvezetőjétől azt is megtudtuk, hogy az üzemanyagár-sapka eltörlése óta egyértelmű csökkenés látszik a lakossági felhasználásban, s nemcsak az év elején volt így, hanem még márciusban, áprilisban is, főleg úgy, hogy ha azonos időszakokat vetünk össze.

„A gázolaj esetében az alacsonyabb fogyasztást leginkább az indokolja, hogy a mezőgazdasági szektor komoly készleteket tárolt be még a hatósági áras termékből, így az ő igényeik csak később fognak jelentkezni” – jegyezte meg, összességében körülbelül 10 százalékosra becsülve az üzemanyag-fogyasztásban tapasztalt visszaesést az év eddig eltelt szakaszában.

Arra is kitért, hogy a kis magánkutaknál jelentősebb a forgalomcsökkenés, mint a nagy hálózatoknál, aminek az az oka, hogy ahol sokáig készlethiány volt, illetve nagy mértékben korlátozni kellett a vásárlást – jellemzően a kisebb töltőállomásokon –, onnan a vevők egy része egész egyszerűen elszokott, s igencsak nehéz az ő visszacsábításuk.

Mennyibe kerül az üzemanyag a környező országokban?

A szomszédos országok üzemanyagáraival kapcsolatban Bujdos Eszter elmondta:

az év eleji állapotokhoz képest – amikor a magyar tarifák jóval magasabbak voltak, mint a környező államokban – visszarendeződés látszódik, most már Ausztriában és Szlovákiában is nagyjából azonos áron – vagy Magyarországon még valamivel olcsóbban is – lehet tankolni.

Alacsonyabb árakkal a déli szomszédoknál, Szerbiában és Szlovéniában lehet találkozni, de azért például a szlovén autópályán lévő benzinkutak díjai már körülbelül ugyanakkorák, mint a hazaiak.

„Azt gondolom, a tarifák kiegyenlítődése miatt a benzinturizmus kezd megszűnni. Nyugat-Európában, Németországban, Franciaországban, Hollandiában pedig – az ársapka előtti időszakhoz hasonlóan – ismét nagyjából 100-150 forinttal lehet drágábban tankolni” – közölte a szakember.

 

 

 

 

(Helmeczi Zoltán, Mandi)

 

 

 

 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

A Karmelita ostroma – Ez háború! A rendőreiknek ki kell tartania! Hajrá, magyar rendőr!

Apáti Bence: budai elitgimisek óbégatták, hogy Orbán takarodj!