in ,

A baloldal már a Financial Times szerint is elveszítette a választók bizalmát

A globális liberális gazdasági és politikai érdekek szószólójaként ismert brit balliberális lap, a Financial Times szomorú előrejelzéssel szolgál a magyar baloldal számára. Az újság szerint az áprilisi magyarországi választáson teljes vereséget szenvednek.

 

A megosztott magyar baloldalon rajta ragadt a 2010 előtti hozzá nem értő kormányzati teljesítménye – írja cikkében a Financial Times brit üzleti napilap.

Tony Barber, a brit napilap publicistája az európai balközép pártokkal foglalkozó cikkében megállapította, hogy azok Európa-szerte elveszítették a szavazók bizalmát.

A cikk kitér Magyarországra is azt valószínűsítve, hogy az áprilisban esedékes választásokon teljes vereséget szenvednek a baloldali pártok. A cikk szerint a várható eredményt túlságosan egyszerű lenne „csak a jogállamiság és a tisztességes politikai verseny” Orbán Viktor kormányzása alatti „eróziójának” tulajdonítani.

A szerző szerint Lengyelországban – ahol a baloldali pártok egyetlen helyet sem szereztek a 2015-ös választásokon – a kormányzó konzervatív és nacionalista Jog és Igazságosság pártja részben a balra hajló szociálpolitikája, valamint a bőkezű gyermekjóléti rendszere miatt népszerű.

Amint a példa is mutatja, a szervezett szociáldemokrácia gyengülése nem jelenti azt, hogy a hagyományos baloldali szociális- és gazdaságpolitikák elvesztették volna vonzerejüket. Éppen ellenkezőleg, több millió szavazó akar védelmező jóléti államot, és dühös a bizonytalan munkahelyek, a társadalmi egyenlőtlenség és a bizonytalan kimenetelű globalizáció miatt”

– írta Barber.

A szerző szerint Lengyelországban a baj az, hogy sok szavazó egyszerűen nem bízik a balközép pártokban, megveti őket azért, mert nem eléggé büszkék a lengyel nemzeti identitásra, valamint nincs elég bátorságuk a helyi közösségekben jelentkező migrációs problémák leküzdésére.

A szociáldemokrácia haladó szellemisége, nemzetközi horizontja mind szép és jó, de minél hosszabb ideig nem foglalkozik a szavazók aggodalmaival, a kulturális értékekkel és az átfogó gazdasági bizonytalanságokkal,annál gyorsabban ássa meg saját sírját a régi középbal”

– fogalmazott a cikk szerzője.

(forrás: Vincze Viktor Attila, 888.hu)

Ötvenezer migráns áttelepítését kezdeményezték Brüsszelben, hazánkba is küldenének bevándorlókat

AGYHALÁL – Így manipulál az SZDSZ házi közvélemény-kutatója