in

A 2. kerületben is revansot szeretne venni a Fidesz az időközi választáson

Az ellenzéki koalíció egy ismeretlen, tapasztalatlan DK-s közgazdászt indít, a kormánypárt településfejlesztő szakemberrel száll ringbe.

Annak ellenére is hatalmas a tétje a II. kerületben kiírt időközi önkormányzati választásnak, hogy az eredményétől függetlenül megmarad a balliberálisok többsége a képviselő-testületben. S nem csupán a politikai presztízsszempontok miatt, hanem elsősorban azért, mert a lakók október elején arról mondanak majd véleményt, hogy egyetértenek-e az új vezetés munkájával, vagy úgy ítélik meg, a 2019-ig tartó fideszes irányítás alatt fejlődött-e többet a városrész.

Ismeretlen, tapasztalatlan DK-s jelölt

Azért kell majd a 2. számú választókerületben a lakóknak az urnák elé járulniuk, mert meghalt a képviselőjük, Tompa János. A DK-s politikus három évvel ezelőtt viszonylag nagy fölénnyel győzött fideszes ellenfelével szemben, ő 49,46, Bálványkövi István 39,67 százalékot kapott, bronzérmes lett a kutyapárti Kalóczkai Attila Gyula (10,87). Három évvel ezelőtt egyébként a 14 körzetből tízet nyert meg az ellenzék (nem tartozott ide a Jobbik, a Márki-Zay-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom viszont igen), így a városvezetés a polgármesterrel együtt 12 képviselőből áll, a Fidesz-KDNP-nek pedig 8, a Kutyapártnak 1 politikusa van az önkormányzatban.

Az időközi választásra az ajánlásokat augusztus 29-ig lehet gyűjteni, ezzel a kormánypárti politikus már régen végzett, Bálványközi István – aki tehát újra megméreti magát – már 13-án bejelentkezett, DK-s ellenfele, Nagy Eszter csak tíz nappal később. Más indulóról egyelőre nem lehet tudni.

A Gyurcsány-párti jelölt eddig teljesen ismeretlen volt a helyi közéletben, és túl sok mindent nem is árul el magáról a hivatalos közösségi oldalán. Azt lehet róla tudni, hogy többdiplomás közgazdász, négy nyelven beszél, és évtizedes külszolgálat után tért haza, két gyermeke van. Azt írja magáról:

„Kiből lesz a politikus? Esetemben egy olyan valakiből, aki szeretne tenni a hazájáért és a kerületért, aki nem egy feladós típus, aki szeret törődni másokkal, segíteni problémáik megoldásában.” Természetesen Őrsi Gergely MSZP-s polgármester is ajánlja, de ő is inkább csak közhelyeket fogalmaz meg: „Nagy Eszterrel olyan empatikus, a budaiak problémáira odafigyelő szakemberrel gyarapodhat a kerületi képviselő-testület, aki mindannyiunk érdekében fog fáradhatatlanul dolgozni.” Tordai Bence parlamenti képviselő sem erőltette meg magát, szerinte „ilyen nagyszerű emberek kellenek Őrsi Gergely eddig is remek csapatába, ilyen elkötelezett képviselőkre van szüksége a budai polgároknak!”

Para-Kovács Imre, az ismert balliberális újságíró pedig dekoratív fényképével foglal mellette állást.

Semmi érdemleges nem történt

Vele szemben a 45 éves, három fiúgyermekkel büszkélkedő fideszes Bálványkövi Istvánnak van önkormányzati múltja, 2018 óta az önkormányzat költségvetési, pénzügyi és vagyonnyilatkozat-ellenőrző bizottságának a tagjaként dolgozik. A civil foglalkozása terület- és településfejlesztő geográfus, a diplomáját Szegeden szerezte. Őt Gór Csaba, a Fidesz választókerületi elnöke, önkormányzati képviselő ajánlja melegen a budai polgároknak, bár március 15-ről Bálványkövinek is van egy-két ismert emberrel – például Szijjártó Péterrel és Dzsudzsák Balázzsal – közös szelfije.

Gór Csaba azt mondta a Mandinernek, bár Bálványkövi veszített 2019-ben, most minden esélye megvan a győzelemre, az itt élőknek ugyanis ez idő alatt rá kellett jönniük arra, hogy a balliberális koalíció hároméves működése alatt gyakorlatilag semmi érdemleges nem történt a kerületben, így ebben a körzetben sem. Míg a Láng Zsolt vezette önkormányzat alatt készült el többek között az új Millenáris, a sétálóutca, a Széllkapu, ezekben a projektekben 2019 vége óta nem volt fejlődés, sőt, egyre elhanyagoltabbak, koszosabbak, szemetesebbek.

A Fény utcai piacon is egyre több a ki nem adott üzlet, ami szintén kiábrándító – érvelt a kormánypárti politikus. S az is megfigyelhető, hogy a fideszes érában előkészített beruházások befejezését tolja a balliberális koalíció egyre későbbre, állítja Gór, erre jó példaként említi meg a Széna teret, hiszen az előző vezetés harcolta ki, hogy innen eltűnjön a buszpályaudvar és közpark létesüljön,

Őrsi viszont mindezt a saját sikerének állítja be.

A jelenlegi polgármesterre egyébként is jellemző, hogy tényleges, a lakók problémáival foglalkozó, azok megoldására törekvő politizálás helyett marketing- és pr-politizálást folytat – fogalmaz az önkormányzati képviselő –, rengeteget szerepel a helyi médiában, a közösségi oldalán, látjuk őt, ahogy árkot tisztít, szemetet szed, kátyú miatt tüntet, ahelyett, hogy érdemi munkát végezne, például megvalósítaná 2019-es választási ígéreteit.

A koalíción belül nőni fog a feszültség

Ám nagy kérdés, hogy a helyben meglévő médiafölény miatt mindezt hogyan tudják elmondani a választóknak. Gór erre azt válaszolta, az a céljuk, hogy a jelölt a lehető legtöbb háztartásba eljusson, személyesen bemutatkozzon és elmondja az elképzeléseit, ezenkívül folyamatosan kinn van az utcán, tehát nagyon sok emberrel fog találkozni októberig. Megpróbálják tehát meggyőzni a választókat, hogy egy önkormányzati szempontból is tapasztalt, a civil foglalkozásából adódóan pedig hozzáértő politikus még akkor is többet tud tenni értük, ha nem lesz része a városvezetésnek, mint az ismeretlenségből feltűnt, tapasztalatlan DK-s jelölt. A településfejlesztő Bálványkövi egészen biztosan jobb megoldási lehetőséget kínál majd például a Mammut bevásárlóközpont és a Fény utcai piac mentén tapasztalható parkolási anomáliák felszámolására, mint azt tenné az ellenfele – jelentette ki Gór Csaba.

A fideszes önkormányzati képviselő arra is számít, hogy a jövőben a második kerületi önkormányzatnak is gondot okozó gazdasági, pénzügyi helyzet, továbbá a lassan közeledő európai parlamenti választás miatt – ahol egymás riválisai lesznek – a koalíció tagjai között egyre inkább nőni fog a feszültség. Ezt ugyan eddig – számos kerülettel, településsel ellentétben – eddig itt viszonylag jól titkolták, de előbb-utóbb kirobbannak az ellentétek, ezért is szükség van egy tovább erősödő Fidesz-KDNP-frakcióra – állítja Gór Csaba.

 

 

(Almási B. Csaba, mandiner.hu)

 

 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

Támogasd munkánkat egy lájkkal! Köszönjük!

Beindult a trollkodás – Játéktraktorokkal „segítette ki” a Fidelitas az érdektelenségbe fulladt gazdatüntetést – Videó

A DK végleg ráállt az egybites kommunikációra: MINDENÉRT Orbán a hibás