in ,

Trumpot nem tudják megtörni – Töretlen a népszerűsége

Rossz hír a bevándorláspárti demokratáknak

Rossz hír a bevándorláspárti demokratáknak: Trump népszerűsége gyakorlatilag ugyanazon a szinten maradt, mint a kormányzati leállás előtt.

 

A Wall Street Journal és NBC által közzétett, január 20. és 23. között végzett közvélemény-kutatás szerint Trump népszerűségét nem sikerült megingatnia a bevándorláspárti demokratáknak.

A friss kutatás szerint Trumpot a megkérdezettek 43 százaléka támogatja, pontosan ugyanannyian, mint egy decemberi kutatás alkalmával, amely tíz nappal a kormányzati leállás előtt látott napvilágot.

Mint ismert, az Egyesült Államokban kiéleződött a vita a költségvetés körül az elmúlt több, mint egy hónapban. Trump ugyanis olyan dokumentumot nyújtott be, ami tartalmaz egy 5,7 milliárd dolláros tételt a határvédelmi fal felépítésére. A demokraták ezért a költségvetést nem szavazták meg, emiatt tulajdonképpen elfogyott a pénz az állami szervek működtetésére, úgynevezett kormányzati leállás következett be.

Fotó: AFP

A költségvetés blokkolásának oka nem a határvédelmi fal ára volt, az USA ugyanis éves szinten több billió dollár sorsáról dönthet a költségvetésében. Sokkal inkább az állt a háttérben, hogy a bevándorláspárti Demokrata Párt egyszerűen nem szeretné a fal felhúzását. Ezt a patthelyzetet egyelőre úgy sikerült enyhíteni, hogy a demokraták megszavaztak annyi pénzt, amelyből három hétig tovább tud működni a kormányzat.

A következő érdekes időpont így február 15-e, ha ugyanis ekkor sincs megállapodás, Trump rendkívüli helyzetet fog bevezetni.

Érdemes megemlíteni, hogy Trump elődje egyébként ugyanebben a helyzetben nem tudta megőrizni népszerűségét. Barack Obama elnöksége alatt szintén volt egy részleges kormányzati leállás 2013 októberében, a volt elnök népszerűsége egy hónap alatt 4 százalékot zuhant, 45 százalékról 41-re. Barack Obamának ráadásul nem kellett olyan hatalmas média-ellenszélben dolgoznia, mint Trumpnak.

A gazdaságot tekintve egyébként Trump még jobb számokkal büszkélkedhet: 51 százaléka az embereknek egyetért az amerikai elnök gazdaságpolitikájával, míg 45 százaléka ellenzi.
(Forisek Ádám, 888.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Németországban már tilos azt mondani “hölgyeim és uraim!” – Mutatjuk mi jön helyette – videó

Hülyék 2019 – Tóta W. Árpád cikkében hétszer használta a “sz*r” szót