in ,

Trianoni megemlékezéssel kezdődött az aktív parlamenti munka

Hétfőn 13 órakor elkezdődött az első aktív plenáris ülés a parlamentben

Hétfőn 13 órakor elkezdődött az első aktív plenáris ülés a parlamentben. Ezen az ülésnapon már napirend előtti felszólalások, interpellációk, azonnali kérdések is válaszok is elhangzottak. A parlament kedden a hetedik alaptörvény-módosításról és a ” Stop Soros” néven ismertté vált javaslatokról kezd vitát. 

Kövér László házelnök a Nemzeti Összetartozás Napjáról emlékezett meg. Úgy fogalmazott: a korabeli európai nagyhatalmak államunkat életképtelenségre, nemzetünket pedig az önmagától való elidegenítésre ítélték.

Meggyőződésünk, hogy sem a bennünk mások által táplált bűntudatra, sem az önmagunkon elhatalmasodó sérelmi tudatra a 21. században jövőt építeni nem lehet

– fogalmazott. Emlékeztetett: Trianonban hárommillió embert fosztottak meg a jogától, hogy eldönthesse, kivel akar együtt élni szülőföldjén. “Napjainkban vannak, akik Európa minden nemzetét meg akarják fosztani azon joguktól, hogy eldönthessék, kivel akarnak együtt élni a szülőföldjükön” – tette hozzá. Vannak, akik az európai nemzetek megkérdezése nélkül, az illegális migráció eszközével akarják átalakítani az európai térséget. Európa azonban nem a nemzeti érdekek felszámolásával, hanem azok harmonizálása révén tud talpon maradni – hangoztatta.

Isten óvja Magyarországot és minden magyar embert a szülőföldjén

– zárta szavait Kövér László.

Ezután a képviselők az elhunyt Rozgonyi Ernő (független, MIÉP, Jobbik) országgyűlési képviselőre emlékezett egy perces néma csenddel. Az Országgyűlés összetételét illető változásokat is ismertették, mi szerint:

  • Mellár Tamás csatlakozik a Párbeszéd frakcióhoz,
  • Karácsony Gergely és Gémesi György bejelentették, hogy visszaadják mandátumukat, az Országgyűlés létszáma jelenleg 197 fő
  • Dúró Dóra képviselő asszonyt a Jobbik frakciójából kizárta, parlamenti munkáját független képviselőként folytatja tovább.

Napirend előtt az első felszólaló Hiller István, az MSZP képviselője volt. A trianoni békeszerződésre emlékezve megjegyezte, hogy európai emberek vagyunk, Európával közösen kell méltó módon megemlékezni erről a gyásznapról.

GYURCSÁNYI MATEK

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár szintén Trianonról beszélt, és emlékeztetett, hogy a Fidesz-kormányok idején teremtették meg a méltó emlékezés kereteit. megkezdődött a szülőföldön való boldogulás támogatása a határon túli magyarság számára.  Olyan gazdaságfejlesztési politika alapjait is letették, amely a nemzetpolitikát, a nemzeti összetartást segíti, erre pedig büszkék lehetünk – mondta a politikus.

Gyurcsány Ferenc megismételte, hogy a választás szerinte nem volt sem szabad, sem tisztességes. Némi gyurcsányi matematika következett, a DK frakcióvezetője azt számolgatta, melyik oldalra szavaztak végül is többen. Nem vagyunk hajlandóak részt venni abban a háborúban, amit a maguk miniszterelnöke kezdett. Én ezt a háborút megalapozatlan, félrevezetésekkel teli háborúnak tartom – jelentette ki. Hangsúlyozta, hogy nem ismer sem olyan nemzetközi intézményt sem olyan politikust, aki arra akarná kötelezni Magyarországot, hogy bárkit befogadjon. Közben háborús logika emészti fel a nemzet erejét, ahelyett, hogy értelmes, tudományos megalapozottsággal azzal törődnénk, mi fog történni ezzel az országgal az jövőben – fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

Németh Szilárd reagált a Demokratikus Koalíció elnöke szavaira, mint mondta, igazából nem jött rá, Gyurcsány Ferenc mit is akart mondani. Szerinte szégyen, hogy a nemzeti összetartozás napján az a volt miniszterelnök szólal fel, aki aki miniszterelnökként a kettős állampolgárságról sem akart hallani.

Utána több éven keresztül tönkre vágta az országot ez a gondolkodás

– fogalmazott Németh Szilárd. Hangsúlyozta, Gyurcsány az egész ellenzék nevében idegen érdekeket akar képviselni a magyar emberek akarata helyett, ami megemészthetetlen a magyar Parlament és a magyar emberek számára. A magyar emberek világosan megmondták Gyurcsány Ferencnek, hol van a helye. Ezért kapott ekkora felhatalmazást a kormány, hogy nemzeti, összetartozás politikáját, keresztény politikát folytassa, amit az elmúlt 8 évben.

Szávay István, a Jobbik képviselője is a trianoni diktátumokról beszélt, amelyek szétzúzták a történelmi Magyarországot. Nekünk magyaroknak pontos képünk van arról, ilyen az, amikor idegen népek özönlenek be hazánkba, később sajátjuknak követelik a földet, amelyen a mai őseink vére folyt – emlékezett a török uralomra a képviselő. Bejelentette, határozati javaslatot nyújtanak be Trianon 100. évfordulójára való felkészülésről. Szávay Gyurcsány pártját felszólalásában magyarellenesnek nevezte.

A JOBBIK MEGHASONULT MAGÁVAL

Dömötör Csaba államtitkár kritikával illette az ellenzéki pártokat, képviselőket. Mint mondta, a felszólalásokat hallgatva olyan érzése van, mintha volna egyetértés a Nemzeti Összetartozás kapcsán. Furcsa ez, hiszen olyan pártok képviselői szólaltak fel, akiknek a tetteiben nemzetpolitika kapcsán a múltban más láttunk – fogalmazott a politikus. Emlékeztetett, hogy például Vona Gábor nem szavazta meg a kettős állampolgárságról szóló törvényt, de még a párt jelenlegi frakcióvezetője sem.

Gyurcsány Ferenc hetekkel ezelőtt magyarellenesen még a határontúli magyarok szavazatának elvételéért kampányolt. Dömötör Csaba szerint a Jobbik meghasonult magával, hiszen 2003-ban még úgy határozták meg magukat, mint jobboldali, nemzeti párt, aki a magyarság érdekeit karakánul képviselik, a közelmúltban mégsem álltak a nemzeti ügyek mellé, és jobban hasonlítottak az SZDSZ-es politika képviseletére, mint a nemzetpolitikáéra.

Csak is önökön múlik, hogy a nemzeti politikát képviselik-e, a jó oldalra állnak-e. Minden olyan pártra, munkájára szükség van, akik az ország biztonságáért dolgoznak

– fogalmazott az államtitkár.

Szabó Tímea, a hétvégén megszűnt Együtt politikusa napirend előtti felszólalásában a gyermekszületések száma miatt fejezte aggodalmát. Azt mondta, szerinte ott születnek gyermekek, ahol jó élni. Ilyenek, mint mondta, Franciaország, Németország, de nem Magyarország. Hosszasan szidalmazta a kormány családpolitikáját, ami szerinte kudarcot vallott.

Rétvári Bence válaszában hosszasan sorolta a Fidesz kormányok családpolitikai intézkedéseit, amilyenekre soha nem volt példa korábban: otthonteremtési támogatás, családi adókedvezmény, a gyermekjóléti központok számát megnégyszerezték. 2010 előtt is lehetett volna az édesanyák és a családok támogatására fordítani forrásokat,

de önök inkább a négyes metróra fordították, ami el lehetett lopni

– jegyezte meg a Fidesz-KDNP politikusa.

Szél Bernadett minden ellenérzését belesűrítette pár percbe. Mondanivalójának nem igazán sikerült központi témát találnia. A nemzeti hovatartozástól indult, amit szerinte az ellenzéki politikusoktól sem lehet elvitatni. Majd átevezett egyik kedvenc témájára, Paks2-re. Hangsúlyozta, hogy az atomenergia nem 21. századi megoldás. Szóba hozta az innovációt és a magyar autógyártás, magyar buszgyártás helyzete felől érdeklődött és kikötött a fiatalok elvándorlásánál, amely egyik okaként említette a CEU elüldözését. A fiatalok külföldre menekülnek, mert Magyarország élhetetlen – jelentette ki az LMP társelnöke. Hozzátette, hogy a kormány oligarchái „Magyarország csecsén lógó járulékvadászok”

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára majd Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője is felszólalt. Mindketten gratuláltak Szabó Tímeának, nem a felszólalásához, hanem állapotához, ugyanis a képviselőnő napirend előtti felszólalása sorai közé szorította be bejelentését, hogy gyermeket vár.

KERESZTÉNYDEMOKRATA POLITIKA ÉS ÉRTÉKREND KONTRA LIBERALIZMUS

Rétvári Bence a kereszténydemokrata politika és értékrend, valamint a nyílt társadalom eszméjét képviselő liberalizmust hasonlította össze. Mint mondta, egész Európában világosan látszik, hogy a liberalizmus felfalta a baloldali szociális értékeket. Nincsenek már igazi baloldali elveket valló pártok – eluralkodott rajtuk a nyílt társadalom eszméje, a liberalizmus.
A nyílt társadalom követői diszkriminációt látnak keresztény értékeinkhez való ragaszkodásban.

A nyílt társadalom liberálisai számára minden, ami az értékek őrzéséről szól, az diszkrimináció és kirekesztés

– fogalmazott.  Hozzátette, hogy a nemzeti kultúrára a balliberálisok úgy teremtenek, mint egy termékre. A keresztényeknek a kultúra lelki gyökér, ami meghatározza az életünket, ami olyanná tesz bennünket, amilyenek vagyunk. Emlékeztetett, hogy a nyílt társadalom követői tagadják a közös erkölcsi mértéket, azt mondják, mindenki csak önmagát ítélheti meg.

Közös erkölcsiséggel kell a problémákat kell megoldani. Mi a kereszténydemokrata értékrendszerében hiszünk

– jelentette ki Rétvári Bence.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a következő hetek törvényalkotásairól, törvénymódosításairól beszélt. Mint mondta, hazánk, nemzetünk kultúrájáról, biztonságáról kell majd dönteni a következő üléseken, amelyek nem csak a határainkon belül, hanem a körülöttünk lévő világra is hatással lesznek. Emlékeztetett, hogy a nemzeti konzultáció majd a tavaszi országgyűlési választás során a magyar emberek döntöttek, méghozzá akkora arányban álltak ki valami mellett, amire még nem volt példa.

Soha ekkora összefogás nemzeti ügy mellett nem volt mint 2016-ban. És ilyen durva politikai kampány után akkora támogtást senki nem kapott, mint most a kormánypártok

– fogalmazott.
Kocsis Máté reményét fejezte ki, hogy a Stop Soros törvényt és az alkotmánymódosítást támogatják majd az ellenzéki sorokból is. Mint mondta, kedden megkezdőik a vita. Minden képviselőnek lehetősége lesz, hogy nemzeti szuverenitásunk érdekében megfelelő döntést hozzon. Ezek a jogszabályok azt a cél szolgálják, hogy azok ellen, akik sértik a biztonságos magyar jövőt és keresztény kultúrát, mindezek ellen szervezett formában lépnek fel, a törvény erejével lehessen védekezni.

Fotó: MTI

(Füssy Angéla, pestisracok.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Hozzászólások

hozzászólás

Written by mindenszo

Ekkora hülyét – A kormányt bosszantani ül be a Parlamentbe Hadházy

ÁLCIVILEK AKCIÓZTAK – Hatalmas szívvel tiltakoztak Soros civiljei a „Stop Soros” ellen (PS-videó)