in ,

Nem stadion – Közel 3000 falu startolhat a 150 milliárdos forrásért

A Magyar falu program keretében az 5000 főnél kisebb települések összesen 18 típusú közszolgáltatás-fejlesztésére pályázhatnak

Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos sajtótájékoztatót tartott a 150 milliárdos Magyar falu programról, melyről a januári bejelentéskor már beszámoltunk.

A kormány az idei évben mintegy 300 milliárd forintot költségvetési forrást különített el településfejlesztési célokra, ebből 150 milliárd forintot a Magyar falu program keretében bocsátanak a települések rendelkezésére – tudta meg a Magyar Építők. A programra azok a települések pályázhatnak, ahol a lakosok száma kevesebb mint 5000 fő, ez pedig összesen 2887 falut jelent Magyarországon.

Előbb lassítani, aztán megállítani a népességcsökkenést

A pályázati kiírások több lépcsőben történnek majd, az első ütemben februárban lehet pályázni. A projekt által érintett kistelepülések részéről fokozott az érdeklődés a Magyar falu program iránt – közölte a kormánybiztos.

A program elsődleges célja a falvakban tapasztalható drasztikus népességcsökkenés lassítása, hosszabb távon pedig a megállítása. A Magyar falu program keretében igényelhető 150 milliárdos támogatási összeg az alábbiak szerint oszlik meg:

  • 50 milliárd mellékúthálózat-fejlesztés,
  • 25 milliárd falusi CSOK,
  • 75 milliárd közszolgáltatás-fejlesztés.

Ez utóbbi csomagban 18 típusú fejlesztésre lehet pályázatot benyújtani, köztük óvoda, bölcsőde és orvosi rendelő építésére vagy felújítására is.

Gyorsan hozzájutnak a települések az elnyert támogatáshoz

A pályázatokat a Miniszterelnökség és a Magyar Államkincstár közösen kezeli majd. A pályázati kiírások megjelenésétől számítva két hónap felkészülési időt hagynak az önkormányzatoknak, majd a végső beadási határidőtől számított maximum két hónapon belül támogatói döntés születik, ezt követően pedig legkésőbb néhány hét alatt kibocsátják a támogatói okiratot és ezzel együtt átutalják a támogatást. A program minden település tekintetében egységesen előfinanszírozott, függetlenül az adóerő-képességtől.

Az egyes fejlesztésekre igényelhető támogatás maximális összegét úgy határozzák meg, hogy az adott település önerő nélkül is meg tudja valósítani.

A pályázattal kapcsolatban minden információ megtalálható a kormany.hu-n.

(Almási Krisztina, magyarepitok.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Hozzászólások

hozzászólás

Giga botrány – A XV. kerületi DK-s polgármester, Németh Angéla örömmel szavazott igennel saját kétmilliós jutalmára

Még mindig nem stadion – Korszerűbbé válik a pécsi egyetem egészségügyi oktatása