in ,

Nem stadion – 10 milliárd forintból fejleszti a kormány a szülészeteket

A családbarát szülészet pályázati program infrastrukturális fejlesztéseinek csaknem fele már megvalósult

A családbarát szülészet pályázati program infrastrukturális fejlesztéseinek csaknem fele már megvalósult – mondta az emberi erőforrások minisztere pénteki sajtótájékoztatóján, hozzátéve: négy helyszínen már a múlt év végén és ez év elején birtokba vehették a családok a felújított kórtermeket és szülőszobákat, további 15 osztályon pedig a következő hetekben tehetik ezt meg.

Kásler Miklós felidézte: a kormány kiemelt programja 2010 óta a családok támogatása, és számos intézkedéseinek egyike, hogy családbarát szülészeteket hozzanak létre.

A kormány az ember lelki és testi szükségleteinek megfelelő, ideális körülményeket szándékozik kialakítani a szülészeti osztályokon

– mondta. Közölte: 10 milliárd forintot biztosított a kormány a családbarát szülészeti programra, amely két elemből áll: a 2020. június 30-ig lezáruló infrastrukturális fejlesztésekből, illetve 2021 végéig tartóan a szülészeteken dolgozó szakemberek továbbképzéséből.

A program első ütemében 6,4 milliárd forint értékben 44 kórház részesült támogatásban; ebből 50 szülészeti osztályon, továbbá 14 koraszülött intenzív ellátást nyújtó osztályon kezdődhettek meg a korszerűsítések

– ismertette a miniszter. A fejlesztések között szerepelnek épületrész-átalakítások, nyílászárócserék, klimatizálás, komfortos egyágyas szobák kialakítása, valamint országszerte 1100 ágyat érintő gyermekágyas kórtermek kialakítása. Ugyancsak szerepel a korszerűsítések között az anya és a gyermek együttes elhelyezését lehetővé tevő kórtermek, továbbá az apa jelenlétét is biztosító családi szobák kialakítása. A második ütemben a képzésekre fektetnek hangsúlyt annak érdekében, hogy ne csak a tárgyi feltételek legyenek magas szinten biztosítva, hanem a kismamák, a nővérek és orvosok is olyan lélektani környezetet alakíthassanak ki, amelyik a lehetőségekhez mérten a legkedvezőbb – folytatta Kásler Miklós. Ebben a fejlesztési ütemben 53 kórház nyert a pályázaton 3,4 milliárd forint összértékben, ez 52 szülészeti és 19 intenzív koraszülött osztályt érint. A képzésekkel kapcsolatban a miniszter azt emelte ki, hogy az egészségügyi személyzet számára kurzusokat szerveznek. Az orvosok külföldi tanulmányutakon is részt vehetnek. A kismamákat pedig lelkileg készítik fel a szülésre, az azt követő esetleges lelki problémák megelőzésére. Ösztönzik a gyermekek lehetőség szerinti természetes úton történő táplálását, és anyatejgyűjtő állomások láncolatát is tervezik kialakítani – mondta.

 

(pestisracok.hu)

 

 

Oszd meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Ebből liberális nyivákolás lesz: jön a klímavédelmi akcióterv és a nemzeti konzultáció a börtönbizniszről

Karácsony már készül a betelepítésre! Igen, betelepítésre készül!