in

Jurák Kata jelenti – Egyezség a Gyurcsány kormány által meghurcolt gárdisták ügyében

Egyezség született szerdán a Fővárosi Törvényszéken egy súlyos kartörést szenvedett gárdista ügyében

Egyezség született szerdán a Fővárosi Törvényszéken egy súlyos kartörést szenvedett gárdista ügyében; a per a Bajnai-kormány idején – 2009. július 4-én – történt Erzsébet téri gárdistatüntetés erőszakos és jogellenes rendőri feloszlatása miatt indult.

 

Gaudi-Nagy Tamás, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője lapunknak elmondta: a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság állományába tartozó rendőrök a békésen tüntető, bajtársaiba kapaszkodó gárdista alkarját célzott tonfaütésekkel törték el, ezt követően két hónapig keresőképtelen volt és jelentős életvezetési nehézségei támadtak a sérülés miatt.

Fotó: MTI

Szavai szerint a felelős szerv a tárgyaláson elismerte a testi épség és egészség, emberi méltóság, továbbá gyülekezési jog és véleménynyilvánítási szabadság megsértését, megkövette a jogsértettet, és vállalta 2 200 000 forint nem vagyoni kártérítés és 323 850 forint perköltség megfizetését.

A tárgyaláson a felperesek jogi képviselője és a Budapesti Rendőr-főkapitányság jogtanácsosa bemutatta a további 25 felperes és a rendőri szervek között 2018. szeptember 19-én megkötött egyezségi megállapodást.

A többségében többórás fogva tartást, bilincselést, rendkívül maró hatású ingerlő gázspray-fújást és bántalmazást elszenvedett gárdisták elleni jogsértéseket elismerték, a gárdisták személyenként eltérő összegű, de átlagosan kamatokkal együtt hétszázezer forint nem vagyoni kártérítést kapnak a napokban.

(Jurák Kata, magyaridok.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Hatalmas botrány! – Gyermekbántalmazó baloldali jelölt Kőbányán – Az ellenzéki sajtó hallgat

Bayer Zsolt – Két orvosi eset