in , ,

Jurák Kata jelenti: a világsajtó top hírei között szerepel a magyar haderőfejlesztés

Óriási szenzációnak számít a magyarországi Lynx harcjárművek gyártása

Óriási szenzációnak számít a magyarországi Lynx harcjárművek gyártása – legalábbis ez derül ki a bejelentést követő nemzetközi sajtóvisszhangból. Csütörtökön szinte futótűzként járta be a világot annak a gigantikus hadiipari high-tech beruházásnak a híre, amit a magyar kormány és a német Rheinmetall vegyesvállalat Zalaegerszegen valósít meg.

“A világ egyik legkorszerűbb gyalogsági harcjárművét, a KF41 Lynxet gyártják majd Magyarországon” – ilyen és ehhez hasonló szalagcímekkel jelentek meg beszámolók a magyar haderőfejlesztés legújabb eredményéről, a Lynx magyarországi gyártásáról. A projekt mintegy 2 milliárd euróból valósul majd meg, az üzem számos rendkívül korszerű, Ipar 4.0-hoz köthető technológiát használ majd, és fontos kiemelni azt is, hogy nem csupán hazai használatra készülnek majd; legalább 10-15 ország felé exportképes a termék jelen fázisában.

 

Lynxek beszerzését fontolgatja többek közt az Egyesült Államok, Ausztrália, Katar és Csehország is. A cseh védelmi iparral egyébként a kézifegyvergyártásnak köszönhetően már erős az együttműködés; ők a Lynxek kapcsán is komoly üzleti potenciált jelentenek.

A világsajtó érdeklődését nem véletlenül keltette fel tehát a magyarországi haderőfejlesztés; nem csupán amerikai, brit, német, francia és olasz lapok, de még kínai portálok is foglalkoztak a Lynx gyártásával. A New Delhi Times-tól kezdve a biztonságpolitikával foglalkozó szakmai lapok, így például – a teljesség igénye nélkül – a Defence Advancement, a Military Leak, az Army Technology, a European Security, a Monch Publishing és a Defense Aerospace is részletesen beszámolt a Lynx magyarországi gyártásának híréről. De nem csupán a szakmai portálok, hanem számos twitterező is csipogott a harcijárművekkel kapcsolatban.

 

 

A beruházás nemcsak a NATO-kötelezettségnek való megfelelést segíti majd elő, és nemcsak biztonságpolitikai jelentőséggel bír, de gazdaságpolitikai szempontból is jelentős, hiszen mintegy 60 milliárd forint összértéket képvisel, és a beszállítókat is beleértve több, mint félezer munkahelyet teremt.

 

Maróth Gáspár védelmi beszerzésekért felelős kormánybiztos ezzel kapcsolatban portálunknak megerősítette: a védelmi ipar területének legmodernebb gyára fog Magyarországra érkezni, amely a nemzetközi ipar számára is mértékadó, és a legmagasabb kategóriát képviseli majd, de nem ez lesz az első ilyen szintű hadiipari üzemünk. Szavai szerint a Kiskunfélegyházán felépített fegyvergyár a kézifegyverek előállítása területén ugyanezt a pozíciót birtokolja jelen pillanatban. Maróth Gáspár a Karc FM Paláver című műsorában pedig arról beszélt: elképzelhetőnek tartja, hogy a jövőben is létesülhetnek hazánkban ilyen technológiai szinten álló üzemek.

 

 

A védelmi beszerzésekért felelős kormánybiztos azt is elmondta: megelőztük Ausztráliát is, ahol a Rheinmetall a másik Lynx-gyárat tervezi építeni. Mint ismert, Magyarország több történelmi jelentőségű védelmi beruházást is bejelentett 2018 vége óta: Németországból vásárolunk többek közt Leopard 2A4 és 2A7+ általános harckocsikat, Panzerhaubitze 2000-es önjáró tarackokat és H145M többcélú katonai helikoptereket is.

 

(Jurák Kata, pestisracok.hu)

 

 

Oszd meg a barátaiddal is!

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Orbán Viktor bejelentette a legújabb intézkedéseket! Itt vannak a részletek! Videó

Baranyi Krisztina is jó nagy bajban van – A ferencvárosi szivárványkoalíció kihátrált mögüle