in ,

Jó hír! A Nemzeti Színház Wass Alberttel vág bele a Trianon-emlékévbe

Emellett többek között almafa ültetéssel, nemzeti összetartozást jelölő függönnyel, könyvbemutatóval, Trianon-verskoncerttel és zenés irodalmi esttel kínálják meg nézőiket.

Minolta DSC

Elkezdődtek a próbái a Tizenhárom almafa című előadásnak, amely egy trianoni utótörténet lesz Wass Albert szövegei, valamint korabeli dokumentumszövegek alapján.A korabeli dokumentumok, levéltári adatok, valamint Wass Albert Tizenhárom almafa című regényének alapján írt szövegkönyv mint hivatkozási alap szolgál egy olyan előadás színreviteléhez, melynek célja a „nagy világrendben” állhatatosan tovább élő kis nép harcának és életre ítéltségének bemutatása” – olvasható a színlapon. Az előadást Vidnyánszky Attila rendezi, a főbb szerepekben Szarvas JózsefTóth AugusztaBakos-Kiss GáborNagy MariBodrogi GyulaCsurka LászlóHerczegh Péter és Horváth Lajos Ottó látható.

alma.png

A Wass Albert-bemutatóhoz kapcsolódva a Nemzeti Színház színművészei trianoni emlékfaként elültetnek egy őshonos, oltott almafát a színháznál, majd egyszerre, de külön-külön elindulnak tizenkét – a trianoni döntés következtében – veszteséget szenvedett településre, ahol a városok/falvak képviselőivel közösen ültetnek el egy-egy almafát.

Több mint egy éve zajlik egy új függöny tervezése a Nemzeti Színház Nagyszínpadára. Kustán Melinda textiltervező iparművész koncepciója szerint a Nemzeti Színház a nemzeti színjátszás és ezzel együtt az élő magyar kultúra jelképe, ezért az új függönynek az összetartozás élményét kell közvetítenie. A textil vezető motívuma az életfa, melynek törzsét a honfoglalás kori művészet remekei ihlették, lombozatát pedig a Kárpát-medence területén fellelhető hatvan néprajzi tájegység motívumkincsének feldolgozásai alkotják. A motívumrészek kézi hímzését az adott tájon élő, vagy onnan származó hímző asszonyok végzik. A művészi vállalkozásról könyv is készül, amelyet Szabó Béla fotóművész fényképei illusztrálnak majd. A függönyt a 2020-2021-es évad nyitányaként mutatja be a Nemzeti Színház.

(Forrás: Nemzeti Színház)

(Török Ákos, szinhaz.hu)

 

Oszd meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Szemben minden ígérettel!! A szemét Pikó bérlakásokat adna el Józsefvárosban

Évi 1000 milliárd Forintért kár volt belépni az EU-ba! Még mindig nincs kávézód Bécsben?