in , ,

Ismerős forgatókönyv, ugye? – Forrósodik a hangulat Albániában, tüntetők próbáltak meg behatolni a parlamentbe

Ellenzéki tüntetők próbáltak meg csütörtökön behatolni az albán parlament épületébe

Tirana, 2019. március 28. Az albán parlamentet megrohamozó tüntetõket igyekekeznek feltartóztatni rendõrök Tiranában 2019. március 28-án. A tiltakozók az általuk korruptnak tartott Edi Rama miniszterelnök, a kormányzó Szocialista Párt vezetõje lemondását és elõrehozott választások kiírását követelik. MTI/AP/Hektor Pustina

Ellenzéki tüntetők próbáltak meg csütörtökön behatolni az albán parlament épületébe, a rendőrök útjukat állták, aminek következtében összecsapások törtek ki. A tiltakozók a kormány lemondását és korai választások kiírását követelik.

 

A legnagyobb albán ellenzéki erőnek számító, jobbközép Demokrata Párt (PD) vezette, néhány ezer fős tüntetés résztvevői közül egyesek füstbombákat hajigáltak, és többször összecsaptak a rendőrökkel, miközben megpróbálták áttörni a kordont az éppen heti ülését tartó parlament körül. A rendőrség az előző tiltakozásokkal szemben ezúttal tartózkodott a könnygáz bevetésétől. A Tanjug szerb hírügynökség értesülései szerint több rendőr is megsérült. A szerb hírügynökség szerint a tüntetők a parlamenttől a belügyminisztérium épületéhez vonultak, hogy követeljék az előző tüntetéseken őrizetbe vett emberek szabadon bocsátását. Egyes tiltakozók fekete spray-vel fújták le az épületet. A tüntetés során beszédet mondtak ellenzéki vezetők és mások.

Legfőbb feladatunk a bűnözői kormány megdöntése

-jelentette ki beszédében Lulzim Basha, a PD vezetője, aki “balkáni Madurónak” – utalva Nicolás Maduro venezuelai szocialista elnökre – nevezte Edi Rama kormányfőt és “tolvajbandának” az általa vezetett Szocialista Pártot (PS), sürgetve Rama bíróság elé állítását.

Az ellenzék korrupcióval vádolja Ramát és a PS-t, amely állításuk szerint kapcsolatban áll a szervezett bűnözéssel. A PD parlamenti csoportjának tagjai február közepén bejelentették lemondásukat képviselői mandátumukról annak érdekében, hogy megpróbáljanak nyomást gyakorolni a kormányra az ellenzéki célok elérése érdekében. Ellenzéki tüntetők az eset óta többször is megpróbáltak betörni kormányzati épületekbe, a rendőrség azonban könnygázzal és vízágyúval oszlatta szét a tömeget. A csütörtöki a hetedik ellenzéki vezetésű tüntetés volt az elmúlt hat hétben, és az ellenzék állítása szerint tüntetni fog minden egyes alkalommal, ahányszor a parlament heti ülést hív össze.

(pestisracok.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Hozzászólások

hozzászólás

Pityu végjátéka – Kormánypártok: Ujhelyi István tisztázza, ki újította fel a házát!

Jön a horda! – Több ezres migránskaraván szerveződik