in , ,

Hoppá! – Letartóztatták az amerikai-mexikói határt megostromló migránsokat

A mexikói oldalon a tijuanai hatóságok letartóztatták a határt megostromló migránsokat.

Ismét megnyitották hétfőre virradóra az amerikai-mexikói határt – jelentette be az amerikai határőrség. A mexikói oldalon a tijuanai hatóságok letartóztatták a határt megostromló migránsokat.

 

A San Ysidro határátkelőt, amely a kaliforniai San Diego és a mexikói Tijuana közötti legnagyobb határátkelőhely, vasárnap délután zárták le, miután a Közép-Amerika felől érkező, Soros György támogatta ügynökségek által szervezett migránskaravánból az amerikai sajtó helyszíni tudósításai szerint mintegy ötszázan megrohamozták a határt.

A San Ysidro határátkelőt vasárnap délután zárták le, miután a Közép-Amerika felől érkező karavánból mintegy ötszázan megrohamozták a határt.
Forrás: AFP/Pedro Pardo

Az amerikai határőrök könnygázt vetettek be, és visszaszorították a határfalat ostromlókat.

A Fox televízió a karavánt támogató Pueblo Sin Fronteras nevű szervezet egyik tagjától kapott információra alapozva már vasárnap reggel jelentette, hogy egy csoport a határ megostromlására készül. Az amerikai hatóságok még vasárnap reggel megerősítették a határvédelmet a San Ysidro átkelőhelynél. Donald Trump amerikai elnök, aki a napokban felhatalmazást adott a határhoz vezényelt katonáknak az erő alkalmazására, vasárnap délután Twitter-bejegyzésben azt írta:

Nagyon bölcs dolog lenne, ha Mexikó leállítaná a karavánt, még mielőtt az amerikai határhoz érne, vagy azok a közép-amerikai országok, amelyek területén az összeáll, nem engednék meg, hogy összeálljon.

Az amerikai határőrök könnygázt vetnek be, hogy visszaszorítsák a határt ostromlókat a mexikói-amerikai határkerítés mexikói oldalán, Tijuana városnál 2018. november 25-én.
Forrás: MTI/EPA/EFE/David Guzmán

Trump szerint ugyanis az ilyen migránskaravánok révén az említett államok a lehető leggyorsabban ki tudnak rakni bizonyos embereket az országukból, és így az Egyesült Államokra zúdítják őket. De ennek most vége! – szögezte le az amerikai elnök.

Alfonso Navarrete mexikói belügyminiszter vasárnap este televíziós nyilatkozatban ítélte el az erőszakot, a belügyminisztérium pedig közleményben figyelmeztetett arra, hogy azonnali hatállyal kiutasítják az országból mindazokat, akik az erőszakos cselekményekben részt vettek.

Egy férfi telefonál a Csendes-óceánba nyúló mexikói-amerikai határkerítés mexikói oldalán.
Forrás: MTI/AP/Rodrigo Abd

Tijuana polgármestere, Juan Manuel Gastelum, aki pénteken az ENSZ-től kért segítséget a városban kialakult humanitárius válság miatt, vasárnap este bejelentette: letartóztattak 24 hondurasi állampolgárt, akik részt vettek az erőszakban, ugyanakkor őrizetbe vettek 15 mexikóit, akik a karaván tagjait próbálták megtámadni.Vasárnap este Tijuana stratégiai pontjaira vezényelték a mexikói rohamrendőrséget.

A városban jelenleg mintegy ötezer migráns tartózkodik.
Közben a Trump-kormány tárgyalásokat folytat a december elsején hivatalba lépő új mexikói elnök leendő kormányának tagjaival egy kétoldalú megállapodásról. Ennek értelmében a migránsok mindaddig mexikói földön maradnának, amíg menedékkérelmüket az amerikai hatóságok el nem bírálják. Szombaton a The Washington Post című lap azt írta, hogy megszületett egy ilyen megállapodás, ezt azonban Olga Sanchez leendő mexikói belügyminiszter közleményben cáfolta.

(origo.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

60 napos hadiállapot bevezetését javasolja az ukrán államfő

Exkluzív – videón az orosz-ukrán konfliktus