in , ,

HOPPÁ! – Külföldi sajtó: Orbán egy kis országot, és egy globális jelentőségű mozgalmat irányít

a magyar miniszterelnök nyilatkozataival kontinensszerte elfogadott konszenzusokat bont le

Európában egyetlen kormányfő sem beszél – még megközelítőleg sem – úgy, mint Orbán Viktor; a magyar miniszterelnök nyilatkozataival kontinensszerte elfogadott konszenzusokat bont le – írta hétfőn a The Washington Times című jobboldali amerikai napilapban megjelent véleménycikkében Daniel Pipes amerikai történész.

 

“Szókimondóan konzervatív – vagy az ő terminológiájában +illiberális+ – célokat vázol fel annak érdekében, hogy megvédje a keresztény életmódot, és visszaszorítsa a muszlim befolyást.

Ezzel a beszédmóddal Orbán arra bátorította a lengyel, osztrák, olasz és német választókat, hogy mondjanak nemet a további ellenőrizetlen bevándorlásra” – idézte fel Pipes. Természetesen a nyugati sajtó hajthatatlanul bírálja Orbánt, és a kritika egy része jogos is, például a szinte az egész sajtóra kiterjedő kormányzati hatalomátvételt, a nem kormányzati szervezetekre gyakorolt nyomást, az igazságszolgáltatás függetlenségébe való beavatkozást, a kormányzati korrupciót és a Putyin-párti politikát illetően – fejtegette Pipes.

Egyes bírálatok viszont túlzóak és igazságtalanok. Magyarországi zsidók ugyan valóban panaszkodnak a fokozódó gyűlölködés miatt, de valójában az antiszemita indíttatású incidensek száma csökkent, és Európában Magyarország a legbiztonságosabb hely a vallásukat aktívan gyakorló zsidók számára – írja a cikk írója, hozzátéve, hogy a magyar kormányfő heves kirohanásai a “megkérdőjelezhető zsidó, az anticionista” Soros György ellen semmivel sem antiszemitábbak, mint például David Horowitz amerikai konzervatív aktivista vagy a Black Cube nevű, nagyrészt a Moszad egykori ügynökeiből álló magánnyomozócég.

Európában Magyarországnak vannak a legjobb kapcsolatai Izraellel

-tette hozzá Pipes.

A Middle East Forum nevű konzervatív elemzőintézet vezetője szerint nem lehet azt állítani, hogy a magyar kormány muszlimellenes lenne. Bár Orbán valóban azt mondta az illegális bevándorlókra, hogy ők nem menekültek, hanem muszlim inváziós erők, gyakorlatilag Magyarországon szívesen fogadják azokat a muszlimokat, akik betartják a szabályokat – vélekedett. Daniel Pipes cikke végén Ivan Krasztev bolgár politológust idézi, aki szerint bár Orbán Viktor kis országot irányít, az a mozgalom, amelyet ő képvisel, globális jelentőségű.

Lehet, hogy egy 80-as hatalmi listán Magyarország csak a 73. helyre kerül, valójában egyre inkább központi szerepet kezd betölteni Európában, és Orbán kezd a kontinens legfontosabb vezetőjévé válni

-vélte Krasztev.

Forrás/fotó: MTI

(forrás:pestisracok.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Hozzászólások

hozzászólás

HÜLYÉK – Nem elég jó a Himnusz a volt SZDSZ-es államtitkárnak

NEM STADION! – Újabb részletek derültek ki a földalatti meghosszabbításáról