in , , ,

Hoppá! A visegrádi országok győzelmével ért véget az EU-csúcs

Brüsszelben nemcsak a magyarokat és Magyarországot sértegető, korrupciós ügybe keveredett Manfred Webert sikerült megbuktatni, hanem az is eldőlt, hogy Soros György legfőbb szövetségeséből, Frans Timmermansból sem lesz bizottsági elnök

Csütörtökön éjszakába nyúlóan tanácskozott Brüsszelben az EU-tagállamok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács. Mint arról mi is beszámoltunk, egyik uniós vezető kilétéről sem sikerült döntést hozni, azonban Magyarország és a V4 többi állama szemszögéből óriási sikerként könyvelhető el a mögöttünk hagyott csúcsértekezlet.

 

Manfred Weber és Frans Timmermans elbukott, ami jó hír Magyarországnak, mert a
magyar emberek nem akarták őket

– jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben.

A kormányfő kiemelte, hogy a Fidesz-KDNP 53 százalékos eredménye példátlan, Európában ilyen szinte senkinek sincs. Ezért komoly vállalásokat is tett, azt mondta, hogy ezzel a támogatottsággal meg tudja akadályozni, hogy olyan vezetői legyenek az Európai Uniónak, akik a bevándorlást pártfogolják.

Timmermans és Weber – a két bukott Spitzenkandidat. | Fotó: AFP

Orbán Viktor elmondása szerint továbbá azt is vállalta, hogy nem lesz olyan vezetője az uniónak, aki ne adná meg a tiszteletet Magyarországnak és a közép-európai országoknak.

A csütörtöki csúcsot követően világossá vált, hogy a fentebb említett két vállalást már sikerült is teljesíteni, hiszen Weber és Timmermans elbukott. Saját országaik vezetői (Merkel és a holland Rutte) sokatmondóan tértek ki az esélyeikre vonatkozó kérdések elől, míg a többség világossá tette, az Európai Bizottság élére náluk komolyabb jelöltek kellenek.

Óriási sikereket értek el a visegrádi országok

A miniszterelnök szavait egyértelműen alátámasztja az, hogy a mostani uniós csúcson  Magyarország, és a velünk szövetséges visegrádi országok is. Az elmúlt hetekben világosan kiderült, hogy sem Webernek, sem Timmermansnak nincsen jelentős támogatottsága térségünkben, sem a politikai eliten belül, sem a választók között.Kettejük alkalmatlansága miatt a mostani uniós csúcson a csúcsjelölti rendszer gyakorlatilag meg is bukott.

Ami nem is véletlen: az Európai Parlament ugyanis durván túlterjeszkedett hatáskörén, amikor néhány, a brüsszeli buborékban élő tagjának mérhetetlen és nevetséges hatalmi ambíciója miatt az uniós alapszerződéssel szembemenve el akarta venni az Európai Tanácstól (a tagállamok vezetőitől) a Bizottság elnökének jelölési jogát.

Bár az EP-választás után több hazai balliberális elemző és politikus azt a vágyvezérelt szólamot harsogta, hogy a V4-eknek nincsen jelentős súlya az unión belül, ráadásul nem is egységesek, most alaposan rájuk cáfolt a brüsszeli EU-csúcs eredménye.

Mindenféle külső bomlasztási kísérlettel szemben a V4-ek egységesen sorakoztak fel a brüsszeli tervekkel szemben, és nem hagyták, hogy ránk erőltessék Manfred Webert, vagy éppen Soros György egyik leghűségesebb szövetségesét, Frans Timmermanst.

Több pénz marad a magyar családoknál

Weber és Timmermans megbuktatásán kívül az uniós csúcs másik nagy sikere az volt Magyarország és a V4-ek részéről, hogy megvétózták a tervezett uniós klímavédelmi terveket.

Abban az esetben, ha térségünk kormányfői nem emelik fel szavukat a brüsszeli tervekkel szemben, akkor néhány éven belül akár 40 százalékkal is emelkedtek volna a magyar családok rezsiköltségei. Mindezzel kapcsolatban Orbán Viktor úgy fogalmazott, ha lesz pénz, ha az unió ehhez nyit forrásokat, és meg tudjuk valósítani a magyar energiarendszer korszerűsítését úgy, hogy a családoknak nem kell ezért többet fizetniük, akkor vállaljuk.

(forrás: Horváth Tamás, 888.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Durva – Elismerte az MTA volt munkatársa a kéjbarlang létezését

Ellenzéki előjáték, némi előváladékkal – Avagy pávatánc az ellenzéki szavazatokért