in ,

Hivatalos: Szlovákia hivatalosan is nemet mondott a migrációra

Az egyezményt elutasító határozatot a kormánykoalíció második legerősebb pártjának, a Szlovák Nemzeti Pártnak (SNS) a képviselői terjesztették elő

Elfogadta a szlovák parlament csütörtökön azt a határozatot amelyben felszólítja a pozsonyi kormányt, hogy lépjen ki az ENSZ globális migrációs csomagjának elfogadási folyamatából, és utasítsa el azt.

 

Az egyezményt elutasító határozatot a kormánykoalíció második legerősebb pártjának, a Szlovák Nemzeti Pártnak (SNS) a képviselői terjesztették elő. A határozatot 90 igen szavazattal, 15 nem voks ellenében, 31 tartózkodás mellett, csaknem három napon át tartó vita után hagyta jóvá a 150 fős szlovák törvényhozás – írja az MTI.

Az ENSZ zászlója.

Fotó: AFP

Bár az ENSZ-egyezményt a parlamenti képviselők és a szlovákiai politikai spektrum túlnyomó többsége mellett a közvélemény is elutasítja, annak kérdése a kormánykoalíciót és az ellenzéket is megosztotta. Az ENSZ migrációs dokumentumát a Bugár Béla vezette koalíciós Most-Híd vegyes párt és az ellenzéki pártok néhány képviselője támogatja.

A most elfogadott parlamenti határozat kimondja:

az ENSZ migrációs egyezménye egy olyan ellentmondásos dokumentum, amely nincs összhangban Szlovákia jelenlegi biztonsági és migrációs politikájával.

A határozatban felszólítják a kormányt, hogy utasítsa el a migrációs egyezményt, és tegyen lépéseket abban az irányban, hogy az ország kilépjen az egyezmény elfogadási folyamatából.

A határozat támogatói a parlamenti vita során leggyakrabban azt nehezményezték, hogy az ENSZ-dokumentum pozitívumként kezeli a migrációt, illetve kritikaként az is elhangzott, hogy az egyezmény kizárólag a migránsok jogaival foglalkozik.

A migráció a probléma, nem pedig a megoldás”

– szögezte le az előbbivel kapcsolatban Lubos Blaha, a parlament európai ügyi bizottságának az Irány (Smer-SD) kormánypárt által jelölt elnöke.

A határozat elfogadását szinte egyidejűleg kezdeményezte két ellenzéki párt és a kormánykoalíciós Szlovák Nemzeti Párt, amelynek képviselői végül beadták az indítványt. A támogatókhoz a vezető kormánypárt, a Robert Fico korábbi kormányfő vezette Irány is csatlakozott.

A pozsonyi parlament csak néhány nappal azután fogadta el a határozatot, hogy Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök bejelentette: országa semmiképpen sem fogja támogatni az ENSZ globális migrációs egyezményét, s ha az egyezményről Marrákesben rendezett decemberi találkozón való részvétel egyet jelentene az egyezményhez való automatikus csatlakozással, akkor Szlovákia semmilyen szinten nem vesz részt azon. A szlovák kormányfő vasárnapi bejelentése először tette egyértelművé Pozsonynak az ENSZ-egyezménnyel kapcsolatos álláspontját. Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter – aki szeptemberig az ENSZ-közgyűlés elnöki tisztét is betöltötte – többször megvédte az egyezményt, és lemondását is kilátásba helyezte, ha a marrákesi találkozón Szlovákia nem vesz részt. Lajcák a parlamenti vita során is kiállt az egyezmény mellett.

Egyre többen lépnek ki a migrációs paktumból

Eddig számos ország bejelentette, hogy kilép az ENSZ Migrációs Paktumából, mivel a hamarosan elfogadásra kerülő dokumentum a migrációt pozitív folyamatnak tekinti. A legnagyobb befogadó országok közül az USA jelezte először, hogy nem kíván részt venni az egyezmény elfogadásában. Európában vélhetően Spanyolország, Franciaország és Németország bevándorláspárti kormányai valószínűleg csatlakozni fognak az egyezményhez.

Novemberben először Csehország vetette fel a paktumból való kilépést. Andrej Babis cseh kormányfő migrációellenes politikája ugyanis nem fér össze a dokumentum befogadáspárti szellemiségével.

Már 2018. júliusában szóba került, hogy Ausztrália kiléphet az paktumból. Akkor Peter Dutton belügyminiszter egy rádióinterjúban úgy nyilatkozott:

Nem adjuk fel a szuverenitásunkat. Nem engedem, hogy senki által meg nem választott szervezetek diktáljanak nekünk, ausztrál embereknek.”

Azóta új kormány kezdte meg a munkáját Canberrában, ám Scott Morrison miniszterelnök álláspontja nem változott elődjéhez képest. Az augusztusban beiktatott új kormányfő szerint “a megállapodás veszélyeztetné Ausztrália bevándorlással és határvédelemmel kapcsolatos szabályait“.

Scott Morrison ausztrál kormányfő.

Fotó: AFP

Izrael szintén úgy vélte, hogy a paktum nem összeegyeztethető nemzeti érdekeivel. Benjamin Netanjahu miniszterelnök jelezte: arra utasította a külügyminisztériumot, hogy ne írja alá az egyezményt. Az izraeli kormányfő leszögezte: országa megvédi határait az illegális behatolókkal szemben.

A lengyeleknél szintén hivatalos döntés született az ügyben. Mateusz Morawiecki kormányfő szerint Lengyelország prioritásnak tekinti a határvédelem és a migráció szabályozásának nemzeti hatáskörben tartását. Márpedig az egyezmény a paktum szövege nem tartja tiszteletben ezeket a jogokat.

(Bácskai Balázs, 888.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Huth Gergely zseniálisan lerántja a leplet az ellenzéki médiáról – Íme

Bréking: a kórházak teljes adósságát kifizeti a kormány