in

Hatalmas pofon az ellenzéknek: magas részvétellel zárult a konzultáció

Véget ért a nemzeti konzultáció, tegnap járt le a feladási határidő

Magas részvétellel zárult a konzultáció

Az értékelést követően bővülnek a családtámogatások
Véget ért a nemzeti konzultáció, tegnap járt le a feladási határidő. Jó lehetőség arra, hogy párbeszédet folytassunk két választás közötti időszakban a társadalommal – mondta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára. Hozzátette: több mint 1,3 millióan kitöltötték a kérdőíveket, néhány hét múlva közlik a végleges eredményeket.

Már több mint 1,3 millióan töltötték ki a családügyi nemzeti konzultáció kérdőívét, amelynek tegnap éjfél volt a leadási határideje. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a kormány hivatalos Facebook-oldalán megjelent videóban köszönte meg a részvételt az embereknek, és azt mondta, a kérdőíveket a következő hetekben dolgozzák fel, utána adnak tájékoztatást a részletes eredményekről.

A kormány azután tud majd dönteni arról, hogyan bővüljenek a családtámogatások Magyarországon. Hangsúlyozta, Magyarország és Európa megújulása elképzelhetetlen az erős családok nélkül.

A végső összegzés előtt 1,3 millióan töltötték ki az íveket
Fotó: MTI

A konzultáción való magas részvételi hajlandóság pedig azt mutatja, mindenkit érintő kérdésről van szó, valamint hogy a konzultáció jó lehetőség arra, hogy párbeszédet folytassanak a kiemelt kérdésekben a választások közötti időszakban – fogalmazott a parlamenti államtitkár.

Mint azt a kormány több alkalommal kifejtette, Európa nincs könnyű helyzetben, mert egyetlen országban sem elegendő a megszülető gyermek ahhoz, hogy a népességüket fent tudják tartani. Hiába a jelentős népvándorlás Európa felé, Magyarország a belső erőforrásaira szeretne támaszkodni, a kabinet a magyar gyermekekben látja a jövőt.

A családtervezést, gyermekvállalást érintő nemzeti konzultáció kérdéseinek postázását november elején kezdték meg, a Magyar Postának négy hét alatt mintegy nyolcmillió küldeményt kellett eljuttatnia a címzettekhez.

A nemzeti konzultációs kérdőív tíz kérdést tartalmazott. „Egyetért-e Ön azzal, hogy a népességfogyást nem bevándorlással, hanem a családok erőteljesebb támogatásával kell orvosolni?”

„Egyetért-e Ön azzal, hogy az új családtámogatási programokat a továbbiakban is munkavégzéshez kell kötni?” A további kérdésekben felvetették a gyermeket vállaló családok életkezdési programjának, a valódi főállású anyaság intézményének a bevezetését, a gyermeküket nevelő nők munkavállalásának támogatását és azt, hogy a legalább három gyermeket vállaló édesanyáknak kiemelt támogatást kell adni.

A kormány 2010 óta számos döntést hozott a családok megerősítése érdekében, és 2019-ben már 2000 milliárd forint jut családtámogatásra, ami a 2010-es összeg duplája.

A demográfiai helyzetet javító eddigi intézkedések sokrétűek: a kormány bevezette a családbarát adórendszert, a gyed extrát, elindította az otthonteremtési és bölcsődefejlesztési programot.

A családokat segíti a kabinet a gyermekek ingyenes étkeztetésével, a térítésmentes tankönyvellátással, a nagycsaládosoknak pedig gyermekenként egy-egymillió forinttal csökken a jelzáloghitelük. A lezárult konzultáció alapján hosszú távú intézkedéseket terveznek.

(forrás: Varga Attila, magyaridok.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Gagyi ellenzék: Magyarázkodni kényszerül több ellenzéki politikus

Nem stadion – Balatonalmádi 1400 négyzetméteres új óvodát kap