in ,

Felemelő! – Erdélyi magyarok állnak a kárpátaljai magyarok mellé

Ez fantasztikus

Közös nyilatkozatban figyelmeztettek az erdélyi magyar pártok és politikai szervezetek képviselői arra a szerepre, amely az Egyesült Nemzetek Szervezetére (ENSZ) hárul a kisebbségek jogainak védelmében.

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), a Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP), a Magyar Polgári Párt (MPP), valamint az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) képviselői Szili Katalin miniszterelnöki megbízott kezdeményezésére tanácskoztak szerdán Kolozsváron.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a tanácskozás napirendjén a román közigazgatási törvénykönyv kisebbségeket érintő szabályozása, valamint a kisebbségi törvény ismételt benyújtása előtti aktualizálása szerepelt.

Az ENSZ kisebbségvédelmi szerepére abból az alkalomból hívták fel a figyelmet, hogy október 24. az ENSZ világnapja.

Megállapították: az ENSZ Közgyűlése által elfogadott, a nemzeti vagy etnikai, vallási és nyelvi kisebbségekhez tartozó személyek jogairól szóló nyilatkozat egyértelműen rögzíti, hogy az ENSZ-re fontos szerep hárul a kisebbségek védelme terén.

“Most, amikor Ukrajnában nem csupán megfosztják a kárpátaljai kisebbségeket jogaiktól, hanem üldözik is a magyarságot, külön ki kell emelni a nyilatkozat megkülönböztetés tilalmára vonatkozó 2. cikkét. Kérjük, hogy az ENSZ töltse be az Alapító Okiratba foglalt céljait, és figyelmeztesse Ukrajnát az általa is elfogadott dokumentum betartására” – áll a nyilatkozatban.

A dokumentumot az RMDSZ részéről Horváth Anna ügyvezető alelnök, az EMNP részéről Toró T. Tibor ügyvezető elnök, az MPP részéről Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő, az EMNT részéről Sándor Krisztina ügyvezető elnök, az SZNT részéről pedig Izsák Balázs elnök írta alá.

(forrás:demokrata.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

A kutya nem volt kíváncsi a libsi Gálvölgyire – Tíz embert érdekelt Gálvölgyi műsora, ezért kellett lemondani

JÖNNEK! – Megerősítették a déli határ védelmét – 70 ezer migráns tart ide!