in ,

Ezt csúnyán benyalták a libsik: nem emelnek vádat Salvini ellen

A szicíliai Catania ügyészsége elállt a vádemeléstől Matteo Salvini belügyminiszterrel szemben

A szicíliai Catania ügyészsége elállt a vádemeléstől Matteo Salvini belügyminiszterrel szemben az olasz parti őrség Diciotti nevű hajója ügyében. Ezt maga Salvini jelentette be csütörtökön.

 

A miniszter a közösségi oldalán publikált videofelvételen olvasta fel a cataniai ügyészség levelét: e szerint a szicíliai város ügyészsége a Diciotti-ügy vizsgálatának lezárásával az olasz tárcavezető szembeni eljárás elvetését indítványozza. Az ügyészség szerint Salvini büntetőjogi szempontból “felülbírálhatatlan” politikai döntést hozott akkor,

mikor nem engedélyezte az olasz parti őrség Diciotti nevű hajóján tartózkodó 177 illegális bevándorló leszállítását Catania kikötőjében.

Az ügyészség indoklása szerint a migránsok befogadása Máltára várt, mivel a csoport mentése a szigetországhoz tartozó kutatási és mentési övezetben történt.

Mint ismert, a Diciotti augusztus 16-án vette fedélzetére a többségében eritreai illegális bevándorlókat. Miután napokig az olasz Lampedusa partjainál vesztegelt, augusztus 20-án az olaszországi kikötőkért felelős Danilo Toninelli, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) kormánypárt infrastrukturális és közlekedési minisztere engedélyezte, hogy a hajó eljusson a szicíliai Catania kikötőjébe. Itt azonban Matteo Salvini belügyminiszter, a Liga vezetője nem engedte, hogy a migránsok olasz földre lépjenek. Salvini és a hozzá csatlakozó Luigi Di Maio, az M5S vezetője is azt szorgalmazta, hogy a migránsokat az EU ossza szét a tagállamok között. A hajóról csak a betegek és a kiskorúak szállhattak le. Végül augusztus 26-án a migránsok elhagyták a hajót, miután az olasz püspöki kar (Cei) száz, Albánia és Írország húsz-húsz személy befogadására kötelezte magát.

Valójában a migránsok közül egy sem jutott el sem Albániába, sem Írországba; többségük a nekik kijelölt olaszországi egyházi intézményekből is megszökött, majdnem kivétel nélkül Franciaország irányába indultak tovább.

A szicíliai Palermo, majd Catania ügyészsége szeptember elején vizsgálatot indított Matteo Salvini ellen túszejtés, valamint hivatali hatalommal való visszaélés miatt.

Palermo ügyészsége már korábban elállt a vádemeléstől.

(forrás: Nagy Gábor, 888.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Hozzászólások

hozzászólás

A cseheknek is elegük lett! – A cseh kormányfő szerint elfogadhatatlan az ENSZ migrációs terve

Hoppá! – A lengyelek is velünk tartanak: nem csatlakoznak az ENSZ migrációs csomagjához