in ,

Ez sem stadion – Krasznahorka büszke vára – két év múlva látogatható

Jelenleg a várban restaurálási munkálatok folynak

Ľubica Laššáková (Smer-SD) szlovák kulturális miniszter elmondta: a felújítás több szakaszból fog állni, a rá fordított teljes összeg 34 942 259,02 euró lesz. Várhatóan 2021-re készül el a várhoz és környékéhez kötődő infrastruktúra, valamint ekkortól fog a látogatók rendelkezésére állni az információs központ és az egyéb szolgáltatások. Tervben van az északi megközelítési útvonal felújítása is, amely a 20. század közepéig volt használatban. A legközelebbi buszmegállótól ezen az útvonalon keresztül lesz a legkönnyebben megközelíthető a vár.

A terv szerint 2022 végéig fejezik be az alsó és a középső vár felújítását, 2023-ra pedig elkészülhet a felső vár is. A várat ennek megfelelően szakaszosan fogják megnyitni a látogatók előtt.

A tárca az előterjesztett javaslatban leszögezi, hogy a felújítás célja nem csupán a 2012-es tűzvész előtti állapot visszaállítása, fel akarják számolni az elmúlt évtizedek nem megfelelő beavatkozásainak negatív következményeit is. A rekonstrukció után a vár úgy fog kinézni, ahogy a 20. század elején festhetett.

Jelenleg a várban restaurálási munkálatok folynak. Korábban már elkészítették a tetőszerkezetet, és elvégezték a rekonstrukciós projekt előkészítéséhez szükséges méréseket és elemzéseket is.

ma7.sk nyomán

(forrás:magyarforum.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Elemző – A Momentum a gyermekgyilkosság pártján

Pilhál György védelmébe vette Járóka Líviát