in ,

Diplomáciai botrány – A román nagykövet központi utasításra megtagadta a megjelenést az úzvölgyi katonatemető ügyében

Az úzvölgyi magyar katonatemető román szélsőségesek általi feldúlása miatt ugyan pénteken a Külügyminisztérium berendelte a budapesti román nagykövetet, a diplomáciában példátlan módon, az udvariatlanságon és a barátságtalanságon messze túlmenve a nagykövet központi utasításra hivatkozva megtagadta a megjelenést

Az úzvölgyi magyar katonatemető román szélsőségesek általi feldúlása miatt ugyan pénteken a Külügyminisztérium berendelte a budapesti román nagykövetet, a diplomáciában példátlan módon, az udvariatlanságon és a barátságtalanságon messze túlmenve a nagykövet központi utasításra hivatkozva megtagadta a megjelenést, Románia elállt a párbeszéd lehetőségétől – erről tájékoztatott pénteki sajtótájékoztatóján Magyar Levente.

A miniszterhelyettes hozzátette, Románia elzárkózása komolyan felveti a kérdést, hogyan alakul tovább a két ország viszonya. Ugyanakkor hangsúlyozta, a mélyen megsértett erdélyi közösségnek Magyarország azt üzeni, “szemernyi kétségük se legyen, hogy az erkölcsi gőzelem az övék, hiszen akik a halottakon triumfálnak, azért teszik, mert az élőkön nem tudnak”.

 

Mint arról csütörtökön beszámoltunk, a jelenlévő hatóságok cinkos közreműködésével a román provokátorok kitörték az úzvölgyi magyar hősi katonatemető kapuját és „ki a magyarokkal az országból” felkiáltással beözönlöttek a székelyföldi sírkertbe, kitépték a mogyorófa kereszteket, ledöntöttek több síremlékeket, majd azok darabjaival többeket is bántalmaztak a temetőt védő székelyek közül. Mint ismert, az elnéptelenedett Úzvölgye Kézdivásárhely közelében, még Hargita megyében, tehát a Székelyföldön található, de a román hatóságok fondorlatos módon a szomszédos Bákó megyei Dormánfalvának adták át a közigazgatási jogokat a terület fölött, itt kezdődött el állami támogatásból, a magyar katonatemető területén belül román síremlékek és egy emlékmű felállítása az állítólagosan ott nyugvó román katonáknak, miközben az első világháborúban a történelmi Magyarország határát védő székely katonák sírjait meggyalázták.

Példátlan diplomáciai húzás

Magyar Levente pénteki sajtótájékoztatóján felidézte, csütörtökön román szélsőségesek feldúltak egy százéves magyar katonatemetőt, amelyet a kormány egy atrocitásokkal terhelt magyarellenes provokációnak tart. Az eset miatt már csütörtökön tiltakozó jegyzéket küldtek a román külügyminisztériumnak, Románia budapesti nagykövetét pedig péntekre berendelte a magyar külügy, hogy személyesen is adjon magyarázatot a történtekre. A miniszterhelyettes kiemelte,

a diplomáciában példátlan módon, az udvariatlanságon és a barátságtalanságon messze túlmenve a nagykövet központi utasításra hivatkozva megtagadta a megjelenést, Románia elállt a párbeszéd lehetőségétől.

Románia a kisebbségek számára maga a földi paradicsom

Magyar Levente ugyanakkor hangsúlyozta, mindettől függetlenül Magyarország elsődleges érdeke a korrekt és jó viszony ápolása Romániával, elsődleges célként azért, hogy magyarok és románok békében éljenek egymással Erdélyben. Kiemelte, az Románia elzárkózás komolyan felveti a kérdést, hogyan alakul tovább a két ország viszonya. Komolyan megkérdőjeleződik Románia elkötelezettsége a pozitív kapcsolatok továbbépítése mellett.

Ha nem így van, akkor hogyan történhetett meg, hogy a román kormány alárendeltségébe tartozó rendvédelmi erők passzívan szemlélték a magyar sírok meggyalázását, valamint azt, ahogy a felingerelt román támadók ütlegelik a békés magyar tiltakozókat, akik kivonultak a temetőhöz

-tette fel a kérdést. A miniszterhelyettes megjegyezte, az ügy pikantériája, hogy

mindez abban az országban történik meg, amely jelenleg az Európai Unió soros elnöke, és ahová néhány nappal ezelőtt látogatott el a római pápa, akit Románia államfője személyesen és nyilvánosan biztosított arról, hogy Románia a kisebbségek számára maga a földi paradicsom.

Akik a halottakon triumfálnak, azért teszik, mert az élőkön nem tudnak

A magyar kormány elvárja, hogy a román illetékesek alaposan vizsgálják ki “ezt a hallatlan, gyalázatos esetet”, adjanak alapos és hiteles magyarázatot, hogy minderre hogyan kerülhetett sor,

és adjanak szimbolikus elégtételt a temető státuszának méltó rendezése által a megsértett erdélyi magyaroknak, akiket identitásuk legmélyebb rétegeiben érint ez az eset.

Magyar Levente elmondta, az erdélyi közösségnek Magyarország azt üzeni,

szemernyi kétségük se legyen, hogy az erkölcsi gőzelem az övék, hiszen akik a halottakon triumfálnak, azért teszik, mert az élőkön nem tudnak. Mély félelem és gyávaság fűti őket, ezen pedig a higgadt erő előbb vagy utóbb felül kerekedik

Talán szégyellik

A sajtótájékoztatón portálunk felidézte, kollégáink tapasztalatai szerint is történhetett személyi sérülés, ennek kapcsán arról érdeklődtünk, vannak e hivatalos információk az esetleges sérültek számáról. Magyar Levente válaszában elmondta, jelenleg is zajlik a károk felmérése, információik szerint három-négy könnyebb sérült van, de “ez is csak a szerencsének köszönhető“. Kiemelte, a székelyek nem ültek fel a provokációnak, elmaradt az az atrocitás, amit a román szélsőségesek ki akartak provokálni. Portálunk érdeklődésére a miniszterhelyettes arról is beszélt,

többek között azt várják a román kormánytól, hogy derítsék ki, milyen szélsőséges csoportok, és milyen szervezésben kerültek a helyszínre, és hogy a csendőrség miért nem tett semmit annak megakadályozására, hogy ezek az elemek betörjenek a temető területére, és ott felszenteljék a különben törvénytelenül kialakított román parcellát, és meggyalázzák a magyar sírokat.

A portálunk által is megírt, a területen tapasztalható telekommunikációs stoppal kapcsolatban elmondta, nem rendelkeznek erről információval, ugyanakkor véleménye szerint a a románok nyilvánvalóan nem büszkék, ami történt.

Forrás: PestiSrácok.hu; vezetőkép: MTI 

(Susánszky Mátyás, pestisracok.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Terrortámadás a magyar nemzet ellen – Erdély után hősi halottainkat is „elcsatolnák”

Újabb erős üzenet a sírgyalázó románoknak – Videó