in , ,

Brüsszel őrjöng – Tavares sivalkodik, mert nem zárták ki a Fideszt a Néppártból

Szégyenteljes lépés ez Manfred Webertől

Ahogy szerdán beszámoltunk róla, közös megegyezés alapján a Fidesz önként felfüggesztette tagságát az Európai Néppártban (EPP), miután 13, többségében észak-európai és Benelux államokbeli törpepárt – melyeknek összes 37 tagja van a 217 fős frakcióban – kezdeményezte a kizárását.

 

A zöldpárti Tavares amiatt sivalkodik, hogy kompromisszumos megoldás született a Fidesz tagságát illetően ahelyett, hogy kizárták volna.

Szégyenteljes lépés ez Manfred Webertől”

– adott hangot csalódottságának a bevándorláspárti képviselő Twitter-oldalán. A kompromisszumos megoldás arról szól, hogy felállítanának egy három főből álló bizottságot, ami a magyarországi jogállamiságot vizsgálja, és a Fidesz addig önként felfüggeszti a tagságát. Az EP-választások után pedig eldöntheti, hogy továbbra is a pártcsalád tagja szeretne-e maradni. A történtekkel elégedetlen Tavares így folytatja:

Orbán kilenc éve rombolja a magyar jogállamiságot, de Webernek szüksége lehet a Fidesz szavazataira, ha bizottsági elnök akar lenni. És még Weber beszél értékekről?”

A zöldek azért nyelik le ilyen nehezen a jelenlegi helyzetet, mert hajlanak arra, hogy összefogjanak az Európai Néppárttal, viszont gondjuk van Orbán Viktor nemzeti, családvédelmi, bevándorlásellenes politikájával. Szerintük a pártszövetség eddig túl finoman bánt Orbán Viktorral.

Habár a Néppárt lehet az európai parlamenti választások győztese, a pártszövetség valószínűleg töredezettebb lesz, mint eddig volt. Ahhoz, hogy az EPP megőrizhesse vezető erejét és megvalósíthassa elképzeléseit, a korábbiaknál még több partnerre lesz szüksége. Weber ezért lavírozott a zöldek felé, de most csalódást okozott nekik.

Rui Tavares portugál zöldpárti EP-képviselő 2013-ban írt jelentést Magyarországról, Judith Sargentinihez hasonlóan az országot elítélő hangnemben. A jelentést, amely hemzsegett a valótlanságoktól, az EP-választási kampányra időzítették. Az Európai Parlament már akkor „súlyos aggodalmát” fejezte ki a magyarországi demokráciával és az alapvető jogok érvényesülésével kapcsolatban, ezért gyámság alá akarták venni Magyarországot, amit Orbán Viktor határozottan visszautasított.

(Tóth Dalma, 888.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Hoppá! – A bevándorlásellenes erők sikerét hozta a holland helyhatósági választás

Meg kéne lepődni? – Az utrechti merénylő Allahot éltette egy levelében