in

Bréking – A Viking Sigyn kétszer tarolta le a kirándulóhajót

AZ UTASTÉRBEN TARTÓZKODÓKNAK SEMMI ESÉLYÜK SEM VOLT A TÚLÉLÉSRE

Borzalmas pillanatokról számoltak be a rendőröknek a Hableány katasztrófájának túlélői, akik két hatalmas ütést éreztek, mielőtt a sétahajót maga alá gyűrte a Viking Sigyn, ugyanis a szállodahajó kétszeresen tarolta le a jóval kisebb vízi járművet. A Hableányról a Dunába esett emberek mentése során a magyar hajósoknak súlyos döntést kellett hozniuk arról, hogy kit mentsenek meg. Az egyik utast kihúzták, ám eközben a másikat elvitte az áradó folyó.

 

Másodpercről másodpercre bemutatják a május 29-én este a Margit hídnál történteket a sértetti képviselőknek eddig átadott nyomozati iratok. Így a ­Hableány sétahajót hullámsírba küldő Viking Si­gynen lefolytatott nyolcórás szemle jegyzőkönyvei mellett a katasztrófa hét dél-koreai túlélője, valamint a 46 fős személyzet – köztük kilencen szolgáltak hajózóként a tragédia idején – vallomása, továbbá a 184 utas meghallgatásának jegyzőkönyvei árnyalva bár, de a hajózók felelősségét vetik fel. Azt például több utas is elmondta, hajójuk ukrán kapitánya tőlük tudta meg, hogy nekiment egy kishajónak.

Egy amerikai házaspár a szállodahajó orrfedélzetéről videófelvételt készített a történtekről, ami alapján az igazságügyi szakértő megállapította: a Sigynről látták a jobbra előttük haladó Hableányt, amit a kapitányi hídról is észlelniük kellett. Ráadásul az elsődleges szakvélemény szerint 21 óra 4 perckor a szállodahajó radarján megjelent a Hableány hívókódja, ezt a kapitányi hídon lévőknek látniuk kellett, a szállodahajó azonban nem lassított, nem módosította az útirányt, egyenesen a kirándulóhajónak rohant.

Az ukrán kapitány felelőtlenségét jól jellemzi, amiről Gulyás Krisztián, a sétahajó áldozattá vált kapitányát képviselő ügyvéd az Indexnek beszélt. Eszerint a Sigyn kapitányi hídján zajló beszédet is rögzítette az automatika, és ebből kiderül: a hajó vészjelzője az ütközés előtt másfél perccel vészjelzést adott le a veszélyesen közel lévő Hableány miatt. A fülsiketítő hangra sem reagált senki, vélhetően valaki kikapcsolta a vészjelzőt, amit ebben az állásban találtak a rendőrök, amikor a Sigyn végül nyolcszáz méterre a tragédia helyszínétől végre megállt és kikötött.

A hét dél-koreai túlélő vallomásai horrorisztikus elemeket is tartalmaznak, ugyanakkor figyelemre méltó, hogy ők két borzalmas ütésről beszélnek, mielőtt a Hableány elsüllyedt.

A Hableány kiemelésén dolgozó szakemberek több holttestet is a felszínre hoztak a roncsból
Fotó: Mirkó István

Korábban a Magyar Nemzetnek nautikai szakértők beszéltek arról, hogy a Viking Sigyn az orrkiképzése miatt nyolc-tíz méter hosszú torlóhullámot kelt maga előtt, a túlélők által említett két hatalmas ütés közül az első ez a torlóhullám lehetett. A víztől érkező nagy erejű ütés a Sigyn elé forgatta a Margit híd középső nyílásába behaladó Hableányt, majd a szállodahajó orra telibe találta a sétahajó bal oldalát a tatnál, maga alá gyűrte, és a víz alatt hosszában és keresztben is megforgatta. A szakértői vélemények szerint az utastérben lévőknek és a kormányállásban lévő kapitánynak esélye sem volt a túlélésre. A felső nyitott fedélzetről tizennégyen estek vízbe, de csak heten élték túl a tragédiát.

A Hableány tulajdonosa és üzemeltetője, a Panoráma Deck Kft. sértetti képviselője, Sógor Zsolt lapunknak kifejtette: álláspontja szerint a segítségnyújtás elmulasztása éppen azért merül fel a Viking Sigyn és esetleg a nyomába érkező testvérhajó, a Viking Ingi személyzete esetében, mivel több embert is élve menthettek volna meg, ha ők is azonnal cselekednek. Az ügyvéd emlékeztetett: a Panoráma Deck két másik hajója száz méterre tartózkodott a tragédia helyszínétől, és azonnal megkezdte a vízbe esettek kimentését, az egyik hajójuk személyzete két vízbe esettet is elfogott csáklyákkal, illetve mentőöveket dobtak a folyóban sodródóknak. Azonban nehéz döntést is kellett hozniuk, egyszerre csak egy embert tudtak kiemelni, közben a másikat elvitte az áradó Duna.

(Szemán László János, magyarnemzet.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Tarlós: “Az Aranybullát és az ősiség törvényét is szeretném átírni, mindezt annak idején már lemutyiztam II. Endrével.”

“Pirosfejű Martin Schulz”, mondta Pilhál György