in ,

Bréking! – A románok erőszakkal elfoglalták az úzvölgyi sírkertet

Kitört a balhé

A fokozott hatósági jelenlét ellenére a feldühödött románok kitörték az úzvölgyi temető kapuját és beözönlöttek a sírkertbe, kitépték a mogyorófa kereszteket és elfoglalták a temetőt.

18.13 – Elkezdődött a román mise a temetőben, egyenként felolvassák az állítólag a temetőben nyugvó 142 román katona nevét. A névsorolvasást taps kíséri. Többek között elhangzott, nem az számít, hogy kihez tartozik a temető, hanem az számít, hogy román földön van. A román himnusz is felhangzott. A magyarok nagy része elindult haza a helyszínről, ezzel szemben még több román érkezik buszokkal, népviseletben. Kollégánk jelentése szerint mintegy harminc magyar maradt a temetőnél, őket a politikusok arra kérik, hogy a saját biztonságuk érdekében induljanak haza.

17.45 – A románok szó szerint elfoglalták a temetőt, kitépték a betonkeresztek mellé állított mogyorófa kereszteket. A temetőkapu bákói oldalán maradt magyarokat a csendőrök dupla sorfalat állva kellett átmenekítsék a csíkszentmártoni oldalra. A magyarok félnek, többen sírva fakadtak. Több román is felmászott a kerítésre, ahol zászlókat lengetnek, közben pedig ünnepelni kezdtek, a hangfalból ünnepi beszéd hallatszik. Közben a magyarok egy része autóba ült és dudálva próbálják megzavarni a románok ünneplését. A románokat ez látszólag nem zavarja. A csendőrök ismét sorfalat állnak, mert állítólag jönnek ki az ultrák a temetőből. • Fotó: Pinti Attila
17.32 – Néhány román beszökött a temetőbe a kerítésen keresztül, ezt követően pedig kitörték a kaput. A feldühödött román tömeg beözönlött a temetőbe. Egy férfi felmászott a beton emlékműre és lengeti a román zászlót, közben a hangfalból szól a román himnusz. A magyarok megrettenve imádkoznak.

17.27 – A feldühödött román tömeg a dulakodásban több csendőrt is az árokba lökött, a hatóságiaknak azonban egyelőre sikerült megfékezniük őket. Kollégánktól tudjuk, hogy az egyik csendőr rádión erősítést kért. A feldühödött románok a csendőröket is szidalmazzák, amiért azok feltartják őket.

17.16 – A románok nagyrésze odaért a bezárt kapuhoz, és ordítva követelik, hogy nyissák ki. Tele torokból üvöltik azt is, hogy „ki a magyarokkal az országból”, és hogy szégyelljék magukat. A csendőrök sorfalat állnak az egyre dühösebb románok és a folyamatosan imádkozó magyarok között. A románok kórusban üvöltik, hogy álljanak félre a magyarok, eluralkodott a káosz és pattanásig fokozódott a feszültség. • Fotó: Pinti Attila

17.02 – Időközben Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke egyeztetett a csendőrök parancsnokával, akit arról biztosított, hogy a magyarok nem fognak erőszakot alkalmazni. Közben az élőláncot alkotó magyarok folyamatosan imádkoznak: a Hiszekegyet, Miatyánkot és Üdvözlégy, Máriát mondják. Constantin Codreanu, a Népi Mozgalom Pártjának parlamenti képviselője a helyszínen kijelentette, hogy a román állam képviseletében van jelen és nem hajlandók elmenni az úzvölgyi temetőtől, maradni fognak. Időközben a románok egy részét átengedték a csendőrök, akik így odamehetnek a temetőhöz.

16.53 – Kollégáink jelentése szerint időközben elkezdődött a mozgolódás, a románokat is oda fogják engedni a temetőhöz. Mint megtudtuk, Tánczos Barna szenátor arra kérte a magyarokat, hogy álljanak a temetőkapu bal oldalára, míg a románokat a temetőkapu jobb oldalához fogják engedni a csendőrök. A politikusok azt kérik az egybegyűltektől, hogy ne provokáljanak és ne válaszoljanak a provokációra.

16.35 – A feldühödött románok Éljen, Románia! Éljen a trikolór! rigmusokat kiabálnak és énekelnek, román zászlókat és trikolóros kalapokat lengetnek. Többen piros-sárga-kék művirág-koszorúkkal érkeztek a helyszínre a betonkeresztek felavatására. A magyarok eközben élőláncot alkotva imádkoznak. • Fotó: Pinti Attila

15.45 – A temetőhöz érkezett románok egyre türelmetlenebbek és agresszívabbak. Amíg a magyarok élőláncot alkotva állnak, addig ők az autóikat túráztatják, fütyülnek, ordítoznak, egy hangfalból pedig hangosan üvölt a manele. Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke azt mondta, kihelyezett tanácsülést tart a megyei képviselő-testület, ezért teljesen törvényesen vannak a helyszínen, és ott is lesznek élőláncot alkotva legalább öt óráig. Kiemelte, hogy több civil szervezet és politikai párt képviselője is válaszolt a meghívásra, illetve jöttek el a katonatemetőhöz. A román újságírók eközben többek között azt kérdezik tőle, hogy amennyiben kihelyezett tanácsülést tartanak, akkor milyen határozatokat fogadnak el? Az egyre türelmetlenebb románokat sorfalba rendeződött csendőrök tartják távol a temetőtől.
15.40 – Fokozott hatósági készenlétben érkeztek a magyarok Kovászna Megye Tanácsa, az úzvölgyi temetőbe meghirdetett kihelyezett tanácsülésre. Az eseményen élőlánccal tervezik megvédeni a temetőt, mivel a románok a hősök emléknapja alkalmából avatóünnepséget terveznek tartani a helyszínen. Kollégáink a helyszínről jelentik, hogy fokozott a hatósági jelenlét, csendőrök, rendőrök és speciális alakulatok vannak jelen a temetőben. Az egyik csendőrautóra speciális antennával felszerelt megfigyelőállomást szereltek fel a hatóságiak. A székely és magyar zászlókat lengető részvevőket Tamás Sándor szólította fel nem sokkal négy óra előtt, hogy fogják meg egymás kezét, és alkossanak élőláncot a temető körül. Közben eleredt az eső, villámlik és dörög a helyszínen. Időközben az avatásra érkező románok is gyülekezni kezdtek az úzvölgyi temető környékén.
(szekelyhon.ro)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Ezt nem fogod elhinni – Az év vicce! A DK Kálmán Olgát indítja főpolgármester-jelöltként – Ezen hangosan felröhögtünk

Pogrom Úzvölgyén! – Cinkos hatósági segédlettel, kitépett keresztekkel verték a románok a katonatemetőt védő székelyeket! (helyszíni tudósítás)