in ,

Bréking! A Médiahatóság vizsgálhatja Baranyi Krisztina sajtócenzúrára vonatkozó törekvéseit

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság vizsgálhatja, hogy összeegyeztethető-e a hatályos jogszabályokkal az a gyakorlat, amely szerint Ferencváros új polgármestere, Baranyi Krisztina személyesen vizsgálja meg a kerületi újságban megjelentetni kíván tartalmakat azok megjelenése előtt

Budapest, 2016. február 24. Baranyi Krisztina (Együtt) ferencvárosi önkormányzati képviselõ sajtótájékoztatón tiltakozik Donáth György szobrának avatása ellen Budapesten, a Páva utca és az Üllõi út sarkán 2016. február 24-én. Tiltakozók akadályozták meg, hogy a Rákosi-diktatúra egyik elsõ kivégzett áldozata, Donáth György szobrát felavassák a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából a fõvárosban. MTI Fotó: Kovács Tamás

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság vizsgálhatja, hogy összeegyeztethető-e a hatályos jogszabályokkal az a gyakorlat, amely szerint Ferencváros új polgármestere, Baranyi Krisztina személyesen vizsgálja meg a kerületi újságban megjelentetni kíván tartalmakat azok megjelenése előtt. Az eljárásra azután nyílik lehetőség, hogy a cenzúra gyanúja miatt Tényi István bejelentést tett a hatóságnál – tudta meg a PestiSrácok.hu.

Mint arról a PestiSrácok.hu is beszámolt, az új városvezetés által bevezetett gyakorlat értelmében nyomdába küldés előtt el kell küldeni a kerületi újság tartalmait az új ferencvárosi polgármesternek – ez derült ki a Mandiner birtokába került levelezésből, amelyben arra kérték a lap egyik munkatársát, hogy az újságot a nyomdába történő továbbítás előtt a polgarmester@ferencvaros.hu e-mail címre küldje el. Baranyi Krisztina, csütörtökön épp a szabad sajtó fontosságáról beszélt az Indexnek: mint mondta, szabad sajtót szeretnének a kerületben, és ennek az lehet a biztosítéka, hogy a helyi lapot nem irányítja a polgármester.

 

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak tett bejelentésében Tényi István a médiatörvény azon passzusait említette, amelyek szerint egy-egy sajtótermék estében a tartalmakban szereplő személyeknek csak akkor van lehetőségük beleszólni a cikkekbe, amennyiben szavaikat eltorzították, mondandójukat megmásították a szerkesztők, és ezzel sérelmet szenvedtek. A bejelentő szerint a ferencvárosi gyakorlat korlátozza a sajtó, illetve a tájékozódáshoz való jog szabadságát, és ellentétes a médiatörvény a cenzúrát korlátozó kitételével is. Tényi István a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság állásfoglalását kérte Baranyi Krisztina intézkedése miatt.

(pestisracok.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Hozzászólások

hozzászólás

A nap mémje Kamu Geriről

Szaniszló elvtárs a 18. kerületben dupla fizetést szavazott meg a sleppjének