in ,

Apáti Bence – A szakma találkozása Demeter Mártával

Az elmúlt hét legnagyobb visszhangot kiváltó kabátlopási ügye a pár éve még kimondottan reményt keltő politikus, Demeter Márta által „tényfeltárt” repülőzős álhíre lett

Az elmúlt hét legnagyobb visszhangot kiváltó kabátlopási ügye a pár éve még kimondottan reményt keltő politikus, Demeter Márta által „tényfeltárt” repülőzős álhíre lett.

 

Demeter Márta szervezete mentális zavarokkal és rendkívül sikeres oknyomozásokkal reagál az LMP-t körülvevő furcsaságokra. Megértjük. Valóban nem lehet könnyű feldolgozni, hogy annak a pártnak akar lenni a kvótatárselnöknője, amely pár hónapja még a tagfelvételi kérelmétől is mereven elzárkózott.

Az emberek többsége ilyen pszichésen megterhelő időszakokban általában sokat sír, ipari mennyiségű csokit, illetve jégkrémet vásárol, majd bezárkózik a lakásába, aztán egy sírósan romantikus film nézése közben az édességeket elfogyasztja, valamint, miután kicsit összeszedte magát, elkezd kapkodva fontoskodni. Vagy pótcselekedni. Így tett Márta is.

Hogy pontosan mi történhetett, egyelőre nem tudni, jelen pillanatban csak annyi világos, hogy Demeter képviselő asszony kezében felrobbant egy Orbánnak szánt kézigránát. A gránát egy bődületes képzavarral élve bizonyos Orbán Flóra nevű, kétéves kiscsoportos ovis volt. Vele sikerült összekevernie Mártinak Orbán Viktor legkisebb lányát, a tizennégy éves Flórát.

Természetesen nem a miniszterelnök egyik családtagja ült a Ciprusról hazatért gépen, hanem egy százados minden valószínűség szerint kedves és korából fakadóan cuki kislánya.

A hírre a „független” és „objektív”, valójában keményen balliberális, így a jobboldali-konzervatív Fidesz örökös ellenségeként funkcionáló ellenzéki lapok és hírportálok úgy vetették rá magukat, mint egy három hete éheztetéssel sújtott, és emiatt roppant étvágyú kacsa arra a bizonyos nokedlire.

A 444.hu és társai diadalmasan kezdték verni a kormánybuktatás közeledtét jelző harci dobokat, és hatalmas betűkkel szedett, Soros úr pénzéből kifizetett hirdetésekkel megtámogatott címlapok lepték el a Facebookot.

Az egyik leggusztustalanabb és újságírómunkát még nyomokban sem tartalmazó produktum régi, nagy, pardon: kicsi kedvencemhez, Hont Andráshoz kapcsolódik.

Ő egy olyan viccesnek gondolt mémet osztott meg a hivatalos oldalán, ami azon élcelődik, hogy Orbán lánya a Ciprusról visszatérő repülőn van. Cikkem írásakor a kép ezer kedvtelésnél és körülbelül ugyanannyi megosztásnál járt.

A következő, pár órával későbbi posztja, amiben kegyesen és megengedően arról ír, hogy a Kormányzati Tájékoztatási Központ szerint a hír nem igaz, pedig mindössze 180 lájkot és 14, azaz mindösszesen tizennégy darab megosztást kapott. Klasszikus kabátlopási ügy.

Nekem egy hasonló, körülbelül 12 ezres oldalam van, így a Facebook algoritmusait és a saját tapasztalataimat figyelembe véve azt tudom mondani, hogy „függetlenobjektív” Andrásunk kabátlopásról szóló hazugságát nagyjából 60-80 ezer ember látta, míg a nagyképűsködve előadott, kioktatással és nagy adag kétkedéssel megfűszerezett, úgynevezett helyesbítése viszont mindössze ezer-ezerötszáz embert érhetett el.

A többszörösen megcáfolt hazugságot állító posztja egyébként még mindig fent van az oldalán, nem szedte le, valószínűleg mire ez a cikk megjelenik, a számok is jóval magasabbak lesznek. És ez csak egy példa az aljasságból, a manipulációból.

Sarkadi Zsolt, a 444.hu és Soros György újságírójának a cikke még mindig elérhető. Az írás egy darab kérdőjelet sem tartalmaz. Ezt Jámbor Andrásnak, a Mérce főszerkesztőjének írom, aki veretes cikkel jelentkezett, miután Demeter Márta kézigránátja az ő kezében is felrobbant.

Jámbor szerint a szakma, az igazi újságírók sokkal, de sokkal nemesebb lelkek, mint a jobboldal propagandistái, hiszen a független hírportálok mind kérdőjelek százaival hozták a cikket, és mind jelezték, hogy a hírben szereplő állítások Demeter feltételezései, illetve kérdései a kormányhoz. Ehhez képest a valóság viszont az, hogy betűre pontosan így kezdődött a 444.hu írása. Idézem:

„Orbán Viktor miniszterelnök 14 éves lánya, Flóra, a Magyar Honvédség Airbus A319-es repülőgépével utazott szep­tember elején a ciprusi Pafosz repteréről Budapestre.”

Pont. Nem kérdőjel. És így folytatta a 444.hu:
„Most az egyik honvédségi gépen tűnt fel Orbán Viktor 14 éves lánya egy másik civillel. Nehéz értelmesen megindokolni, hogyan kerül a miniszterelnök kiskorú lánya egy honvédségi gépre egy Pafosz–Budapest kiképzőrepülés során. Azaz a miniszterelnök lánya már védett személynek számít, de a hazahozatala ezzel sem indokolható, hiszen akkor nem kiképzőrepülésen szállították volna.”

Meg így: „Az Orbán család magáncélra is használja ezeket a repülőket. Bizonyos államokban ilyesmiért le szoktak mondani a politikai vezetők, más államokban pedig az ilyesmi teljesen bevettnek számít. Az első csoportba tartozik a legtöbb nyugati demokrácia, a másodikba pedig olyan államok, mint Üzbegisztán, Türkmenisztán, Zimbabwe és persze az olyan abszolút monarchiák, mint Katar vagy Szaúd-Arábia.”

Sehol egy kérdőjel. Sehol egy kis kétkedés. Csak diktátorozás meg arra való célozgatás, hogy egy normális országban Orbánnak már le kellett volna mondani.

A cikket rendkívül sokan osztották meg. Több mit ötezren.

Időközben mindössze annyit korrigáltak a 444.hu-n, hogy kiraktak egy rövid mondatot a cikk elejére, amiben azt írják, hogy a Kormányzati Tájékoztatási Iroda tagadja a vádakat. Ennyi.

Jelenleg ez az ellenzéki, független-objektív sajtó. A szakma maga.

(Apáti Bence, magyaridok.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Provokáció! – Megint riasztották a honvédség Gripenjeit

Hivatalos: Demeter Márta nemzetbiztonsági kockázat