in ,

Agyhalál – Gulyás Márton fel akarja robbantani Tisza István szobrát

Gulyás Márton közzétett egy videót, melyben Batmannek öltözve robbantja fel gróf Tisza István miniszterelnök Kossuth téri szobrát. A fikciós videó az aktuális politikai rendszer eltörlésére próbál utalni, így jön Gulyásnak a párhuzam. Igaz, hogy a csőcselék meggyilkolta annak idején Tisza Istvánt, de ő most újból felrobbantja “a kizsákmányoló, és elnyomó régi rendszer fő működtetőjét”, ” az imperialista háborús uszítót.” Ugyanazok ölték meg, akik most sem hagyják nyugodni.

Gróf Tisza István, aki 1903-1905, majd 1913-1917 között Magyarország miniszterelnöki tisztségét töltötte be, 1861. április 22-én született Pesten.

Politikuscsaládban látta meg a napvilágot. Apja, Tisza Kálmán 1875-től 1890-ig állt a kormány élén – a mai napig nem volt olyan miniszterelnök, aki ennél hosszabb időt töltött volna hivatalban.
Tisza István a debreceni református kollégiumban érettségizett, majd német egyetemeken tanult jogot. Húszévesen már megyei tiszteletbeli főjegyző volt, 1886-ban pedig országgyűlési képviselővé választották, és hamarosan a Szabadelvű Párt vezéregyénisége lett.
Az obstruáló parlamenti ellenzékkel vívott harcával elnyerte I. Ferenc József osztrák császár, magyar király rokonszenvét, aki 1903 novemberében őt bízta meg kormányalakítással. A helyzeten azonban csak átmenetileg tudott úrrá lenni, és javaslatára a király 1904 végén feloszlatta az Országgyűlést. Az új választásokon az egyesült ellenzék győzött, ezt követően Tisza István 1906-ban feloszlatta pártját, visszavonult a politikától.
A koalíciós kormány bukása után, 1910-ben újjászervezett Nemzeti Munkapárt fölényes győzelmet aratott a választásokon. Ettől kezdve ténylegesen ő irányította a politikát: 1912. május 23-án házelnökként új házszabályt szavaztatott meg, miközben az utcán tízezrek tüntettek a kormány ellen.

A parlamenti ellenzéket is kemény kézzel zabolázta meg: mivel a hadsereg reformját elengedhetetlennek tartotta, 1912. június 4-én karhatalommal vezettette ki az obstruáló képviselőket.

Tisza István 1913-tól állt ismét a kormány élén. Kezdetben a háború ellen volt, mert felkészületlennek tartotta az országot. A világháborút kirobbantó szarajevói merénylet után feladta tartózkodó attitűdjét, és minden erejét a háborús célok szolgálatába állította. A Ferenc József halála után, 1916-ban trónra kerülő IV. Károly nem rokonszenvezett vele, és 1917 júniusában felmentette.
A háború végére a régi rend jelképének számított, kétszer is rálőttek az utcán.
Az őszirózsás forradalom során, 1918. október 31-én Hermina úti villájában lőtte agyon négy katonaruhás fegyveres.

Szimbolikusan Tisza István meggyilkolásával szűnt meg a történelmi Magyarország, halálával egy időben omlott össze a nevével szorosan összeforrt dualista állam.

(forrás:magyarforum.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Hozzászólások

hozzászólás

Nem stadion! – Magyarország olyat épített, ami sehol máshol nincs a világon – A világon egyedülálló járműipari fejlesztés

Nem stadion! – Megújul a Szent János Kórház